Chrudim, okresní soud a vazební věznice
Všehrdovo náměstí 45, 537 01 Chrudim, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Ke komunikaci jsme používali záchod

Dostupné v: English | Česky

Miloslav Bulva byl v roce 1949 souzen ve vykonstruovaném procesu „Stříteský a spol.“, měsíc před začátkem soudu strávil ve vazební věznici v Chrudimi. Ačkoli již měl za sebou zkušenost z vazby v Pardubicích, zdejší podmínky byly pro sedmnáctiletého mladíka velmi těžké. Ponižující procedury, kdy museli stát dlouhou dobu nastoupeni nazí. Neustálý hlad. Jeden otevřený záchod pro šest lidí. Na druhou stranu, splachovací záchod alespoň dobře posloužil k domluvě mezi celami. Když se hadrem vyždímala voda, která v míse a v odpadu zůstávala, dalo se mluvit s patrem pod nimi i nad nimi. „Byla na to už určená doba, kdy jsme věděli, že to budou mít i tam připravené. Bachaři o tom věděli, možná že to taky u nějakého záchodu poslouchali.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miloslav Bulva

Miloslav Bulva

Narodil se v roce 1932 v Litomyšli v rodině soukromého zemědělce. Po válce vstoupil do skauta. Těsně před únorovými událostmi roku 1948 spolu se spolužáky z reálného gymnázia v Litomyšli bojkotoval generální stávku na podporu komunistických ministrů. Stal se členem odbojové skupiny, která tiskla a rozšiřovala protikomunistické letáky. Z důvodu dlouhé nemoci se však do jejích aktivit příliš nezapojil, a proto v následném procesu dostal „pouze“ rok vězení. K prozrazení skupiny došlo v létě roku 1949. Ještě před procesem strávil Miloslav Bulva měsíc ve vazební věznici v Pardubicích a poté měsíc v Chrudimi. Státní soud s tzv. skupinou ATA se konal v říjnu 1950 ve Smetanově domě v Litomyšli. V tomto vykonstruovaném monstrprocesu „Stříteský a spol.“ byly spojeny tři nezávislé protirežimní iniciativy a za jejich duchovního vůdce byl označen rektor piaristické koleje Stříteský. Miloslav Bulva si svůj trest odpykal v nápravném zařízení pro mladistvé v Zámrsku. Po propuštění mu nebylo umožněno dostudovat a nastoupil jako nádeník na pile. Později, když se mu s nemalými obtížemi podařilo získat řidičské oprávnění, pracoval osmnáct let jako řidič nákladních vozidel.

Chrudim, okresní soud a vazební věznice

Dostupné v: English | Česky

Budova věznice byla postavena na konci osmnáctého století. Až do roku 1898 se na jejím nádvoří konaly popravy. V devatenáctém století se věznice stala součástí soudní budovy. Prvního listopadu 1952 byla věznice u Krajského soudu v Chrudimi zrušena. Dnes v budově sídlí okresní soud.

Chrudim, okresní soud a vazební věznice

Na tomto místě

Ke komunikaci jsme používali záchod

Ke komunikaci jsme používali záchod

Miloslav Bulva
Mezi prostitutkami

Mezi prostitutkami

Dagmar Chlebounová
Nejtěžší chvíle

Nejtěžší chvíle

Jiří Kopřiva
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo