Bohušovice nad Ohří
Družstevní 328, 411 56 Bohušovice nad Ohří, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Železničář, který pomáhal Židům v ghettu přežít

Dostupné v: English | Česky | Deutsch

Eva Roubíčková byla s rodinou deportována do terezínského ghetta v roce 1941. Přidělili ji na práci v zemědělství, což mělo určité výhody. Někdy v létě roku 1942 pásla ovce na louce před Terezínem, když si všimla na kraji lesa muže se ženou a dětmi, který směrem k ní významně posuňkoval. Když odešli, Eva na tom místě objevila balíček. „Jeden den jsem dostala balíček a druhý den znovu, zase tam byla ta rodina. V balíčku byl chleba se sádlem, nějaká cibule, dokonce myslím, že tam byla i krabička cigaret. No, cigarety byly zakázané strašně.“ Oním dobrodincem byl železničář z nedalekých Bohušovic Karel Košvanec. I přes nesmírné riziko pokračoval v pomoci lidem z ghetta. Eva ve svém deníku vzpomíná, jak její těžce nemocné přítelkyni poslal med a ovoce. Eva statečně plnila roli prostředníka, i když na to jednou doplatila. Při jedné z kontrol totiž četníci u Evy pašovaný proviant objevili. Surově ji vyslýchal velitel terezínských četníků Janeček, měsíc strávila ve vězení v naprosté nejistotě, ale svůj zdroj neprozradila. Karel Košvanec s pomocí Evy zásoboval Židy zavřené v ghettu až do konce války.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Eva Roubíčková

Eva Roubíčková

Eva Roubíčková, rozená Mändelová, se narodila roku 1921 v Žatci do německy mluvící židovské rodiny. Její otec, veterán z 1. světové války, učil na klasickém gymnáziu latinu a řečtinu. V době mnichovské krize zesílily v převážně německém Žatci protižidovské nálady, a tak rodina musela město opustit a žít v podstatně skromnějších podmínkách v Praze. Plán na vycestování v roce 1939 nevyšel a Eva s celou rodinou v prosinci 1941 neunikla transportu do terezínského ghetta. Začala tam pracovat v zemědělství a to ji uchránilo před transporty na východ. Ne tak její rodiče a babičku, kteří odjeli na podzim roku 1944. Když si Eva uvědomila, že v Terezíně zůstala sama, přihlásila se dobrovolně do transportu také, ale už neodjela, neboť transporty byly zastaveny. Téměř po celou dobu pobytu v Terezíně (až do podzimu 1944, kdy odjeli její blízcí) si psala deník, v němž barvitě zachytila jak terezínskou realitu, tak vlastní prožitky. Kniha Terezínský deník vyšla poprvé česky v roce 2009. Na rozdíl od rodičů se Eva dožila konce války. Po návratu domů se vdala za Richarda Roubíčka, svého předválečného snoubence a vojáka západní armády.

Bohušovice nad Ohří

Dostupné v: English | Česky | Deutsch

Bohušovice nad Ohří leží převážně na levém břehu řeky v těsném sousedství Terezína a zhruba 5 kilometrů jižně od Litoměřic. Statut města byl Bohušovicím poprvé udělen roku 1920, ale za druhé světové války jej německé okupační úřady zrušily. Městem se pak Bohušovice znovu staly až 6. října 1998. Za války až do doby, než nacisté vybudovali železniční vlečku do Terezína, v Bohušovicích vystupovali transportovaní Židé. Na nádraží se seřadili do pětistupů a do terezínského ghetta pokračovali pěšky.

Bohušovice nad Ohří

Na tomto místě

Jídlo pro terezínské vězně

Jídlo pro terezínské vězně

Taťána Bubníková, rozená Ka…
Železničář, který pomáhal Židům v ghettu přežít

Železničář, který pomáhal Židům v ghettu přežít

Eva Roubíčková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo