Praha, hlavní nádraží
Wilsonova 300/8, 120 00 Praha-Praha 2, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vojtěch Klečka všechno přečká!

Dostupné v: English | Česky

Vojtěch Klečka byl úspěšný agent CIC až do června 1949, kdy byl v Praze na hlavním nádraží zatčen společně i se svým belgickým komplicem. „Přijedeme do Prahy, přijeli jsme na páté nástupiště, přesně 17. června v pátek, a teď vidím – policajt, civil, policajt, civil, po celém tom podchodu. Říkám si: ,Hergot, to je nějaký divný.‘ A najednou koukám – já šel za tím mým komplicem a tou jeho fiflenkou asi tak pět osm metrů – jak vystoupil po těch schodech a zatýkají ho. A ta ženská se otočila a ukazuje na mě.“ Z vězení se pan Klečka dostal až v roce 1963.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Vojtěch Klečka

Vojtěch Klečka

Vojtěch Klečka se narodil 17. 2. 1921 poblíž Vyškova. Za války se na bratrův popud dostal do jedné z nejúspěšnějších špionážních sítí pracujících proti nacistům, do sovětské Rudé kapely (něm. Rote Kapelle). Přenášel důležité materiály, dokumenty nebo zbraně. V roce 1943 byl gestapem zatčen, ale podařilo se mu uniknout a až do konce války byl nucen se ukrývat na falešné doklady. Po válce se s bratrem názorově rozešel – Vojtěch se postavil proti komunistům (v době války nevěděl, pro koho pracuje) a bratr František zůstal jejich přívržencem. V roce 1948 se již ženatý Vojtěch Klečka rozhodl pro ilegální převádění emigrantů na Západ, svou práci prováděl na Šumavě. V té době už ovšem jeho bratr František pracoval jako šéfagent československé zpravodajské služby a v západním Německu byl dopaden. Vojtěch Klečka se mezitím stal agentem CIC a odešel zpět do Československa plnit své špionážní úkoly agenta-chodce. Domovskou adresou Vojtěcha Klečky i jeho spolupracovníků v CIC se stal německý Lambach. Vojtěch Klečka úspěšně převáděl až do 17 .6. 1949, kdy byl s belgickým agentem dopaden na hlavním nádraží v Praze. Po krátké vazbě byl 16. 11. 1950 odsouzen k trestu smrti, ovšem poté mu byl trest díky zásluhám v protinacistickém odboji změněn na doživotí. Svůj trest si odpykával v Plzni na Borech, v Praze-Ruzyni, v Leopoldově, na Pankráci, v Jáchymově a na Bytízu. Z Leopoldova se dostal až za pomoci jedenáctidenní hladovky a po určitých komplikacích se dostal na Bytíz. Propuštěn byl po 14 letech, v roce 1963. Dlouho nemohl získat trvalejší práci, absolvoval střední hotelovou školu a nakonec se uchytil jako hlídač v Národním divadle. Do důchodu odešel v roce 1988. Vojtěch Klečka zemřel 26. 6. 2012 v Praze.

Praha, hlavní nádraží

Dostupné v: English | Česky

Hlavní nádraží v Praze bylo zprovozněno v prosinci roku 1871 a první vlaky jezdily na trase Praha – Vídeň. Novorenesanční budova byla počátkem 20. století přestavěna a rozšířena do dnešní secesní podoby podle návrhu architekta Josefa Fanty. Těsně před vypuknutím 2. světové války odtud byly vypraveny tzv. Wintonovy vlaky se stovkami židovských dětí, které našly útočiště ve Velké Británii. Za války bylo nádraží strategickým dopravním uzlem.

Praha, hlavní nádraží

Na tomto místě

Vojtěch Klečka všechno přečká!

Vojtěch Klečka všechno přečká!

Vojtěch Klečka
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo