Křenovice, Katolický dům
klubovna Československého svazu mládeže · Brněnská 23, 683 52 Křenovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Pod svícnem je největší tma

Dostupné v: English | Česky

Rudolf Mrázek byl členem skautské odbojové organizace SODAN, jejíž centrum bylo v obci Křenovice. Její členové bojovali proti nespravedlnostem páchaným komunistickým režimem. Rudolf Mrázek vzpomíná, že také k různým výročím tiskli letáky, které roznášeli na veřejná místa. Podle hesla „pod svícnem je největší tma“ svou činnost zpočátku prováděli v klubovně Československého svazu mládeže v Křenovicích. „To je taky taková sranda. My jsme v Křenovicích měli svaz mládeže, ale nikdo jsme ani nebyl členem. Nikdo jsme neměli průkazku. Tam ani žádný svazáci nebyli. Jenom jsme měli klíče od klubovny a zvolili jsme se do výboru a fungovali jsme tam a kuli pikle. U soudu nám strašně vyčítali, že jsme na svazu psali doporučení na vysoké školy. To jsme udělali u několika ročníků na gymplu. Psali jsme jim doporučení za svaz: ,Takových soudruhů bychom potřebovali víc.‘ Měli jsme akorát razítka a byli jsme funkcionáři svazu mládeže, ale členy jsme nebyli. Takhle jsme ovládali svaz mládeže.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

SODAN – Skautská organizace demokracie a nezávislosti

SODAN – Skautská organizace demokracie a nezávislosti

SODAN založilo v roce 1950 několik členů Junáku v Křenovicích. Tato odbojová organizace bojovala proti nespravedlnostem páchaných komunistickým režimem se zaměřením na vznikající JZD v obci a okolí. Jejími hlavními organizátory byli vedoucí Mojmír Babušík, Rudolf Mrázek a Oldřich Klobas. Členové SODAN tiskli protistátní letáky a posílali výhružné dopisy komunistickým funkcionářům a lidem, kteří spolupracovali s režimem a udávali protikomunisticky smýšlející obyvatele. Když tato činnost nezabírala a kolektivizace a útlak dále pokračovaly, začali se žhářskými útoky na majetek JZD. Zapálili například budovu JZD v Křenovicích, stohy ve Šlapanicích, Hruškách, Slavkově, Blažkovicích a Hlubicích. Škoda, kterou způsobili, se vyšplhala na tři miliony korun. Odbojová organizace měla nakonec kolem šedesáti členů. Přestože byla velmi dobře organizována, StB ji nakonec kvůli udavačům vypátrala. V říjnu 1953 byla většina členů zatčena a později odsouzena na dlouhá léta vězení.

Křenovice, Katolický dům

Dostupné v: English | Česky

Klubovna Československého svazu mládeže v Křenovicích sídlila po roce 1948 v Katolickém domě, který byl slavnostně otevřen 26. srpna 1923 v prostorách místního hostince. V přízemí byl vybudován sál pro divadlo a cvičení členů Orla. V roce 1948 komunistický režim zrušil spolek Orel a prostory převzal k užívání Místní národní výbor Křenovice. Byly v nich vytvořeny kanceláře a také klubovna Československého svazu mládeže. V roce 1993 byl Katolický dům navrácen do vlastnictví Orla, do roku 1995 ho využíval obecní úřad a do roku 2005 se v něm promítaly filmy. Dnes je v budově klubovna, herna stolního tenisu a sociální zařízení.

Křenovice, Katolický dům

Na tomto místě

Pod svícnem je největší tma

Pod svícnem je největší tma

SODAN – Skautská or…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo