Plzeň, Koterovská
Koterovská 945/62, 326 00 Plzeň-Plzeň 2-Slovany, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Tancovačka

Dostupné v: English | Česky

Po náročných bojích čekal americké vojáky odpočinek a zábava. Ludmila Levá vzpomíná na taneční večírek, který Američané uspořádali přímo na Koterovské ulici. Ohradili část silnice čtyřmi auty a natáhli elektrické dráty pro lampy. Vytvořili tak osvětlený taneční parket a večer se konala tancovačka. „S kamarádkou jsme vylezly na auto a koukaly jsme se, jak tam vojáci tančí se slečnami. Byly jsme jedenáctileté holky a toto pro nás bylo něco na koukání. Chudáci rodiče mne hledali. Dostala jsem pak od tatínka jediný velký výprask v životě.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ludmila Levá

Ludmila Levá

Narodila se roku 1934 v Plzni. Pochází z rozvětvené katolické rodiny, její strýc Mons. Josef Limpouch (1895–1965) představoval významnou duchovní osobnost Plzně. Působil jako katolický kněz, za druhé světové války se zapojil do odboje a byl vězněn v nacistických věznicích. Znovu byl vězněn komunistickou mocí v letech 1951–1960. Tety Marie a Terezie Limpouchovy byly roku 1953 vystěhovány z bytu v Plzni do zchátralé fary v Potvorově. Pamětnice pracovala jako zdravotní sestra.

Plzeň, Koterovská

Dostupné v: English | Česky

Hlavní třída Východního předměstí Plzně. Na konci první světové války se Rakousko-Uhersko ocitlo v krizi, vázlo zásobování a mezi obyvatelstvem se šířil hlad. Na různých místech země propukaly hladové bouře spojené s rabováním. V Plzni situace eskalovala v červnu 1918. Dne 21. června 1918 se v Koterovské ulici shromáždil dav převážně dětí, které se snažily získat z pekařského auta chléb. Proti nim zasahovala policie i vojáci rakousko-uherské armády. Dav napadl vojáky kamením a velitel dal povel ke střelbě. Bylo zabito pět dětí. Tuto událost připomíná pamětní deska. Na konci druhé světové války poškodilo domy nedaleko železniční stanice spojenecké bombardování.

Plzeň, Koterovská

Na tomto místě

Tancovačka

Tancovačka

Ludmila Levá
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo