Praha, Národní třída
Národní 118/16, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Euforie? Ne, trauma

Dostupné v: English | Česky

Možná tu fotografii z Národní třídy ze 17. listopadu roku 1989 znáte – neprostupná hradba policejních těžkooděnců a pár metrů před nimi dav demonstrantů. Mezi oběma tábory na zemi sedí dívka v modré péřové bundě. Tou dívkou byla tehdy šestnáctiletá gymnazistka Magdaléna Vovsová, dnes Rajčanová. „Říkala jsem si, jak se bránit?,“ vzpomíná s odstupem, „tak jsem zůstala na zemi v domnění, že se mnou nepohnou. Jenže když před sebou vidíš ty boty a štíty, to s tebou pohne docela snadno...“ Stovky demonstrantů, kteří neměli šanci Národní třídu opustit, se ocitly v neprodyšné pasti. Magdalénu nakonec její kamarád vytáhl za ruku zpět do davu, nemilosrdně stlačovaného z obou stran policejními kordony. „Rozhodně to byl víc traumatický než euforický zážitek. Najednou lidi začali panikařit, tlak okolo strašně narůstal.“ Jediným možným únikem se stalo podloubí poblíž Mikulandské ulice, kde se činily nechvalně proslulé červené barety. „Člověk se tam musel protlačit nebo se nechat odnést davem. Mě tam teda víc táhnul onen kamarád, provedl mě uličkou ven a dokázal, že do mě nakonec ani nikdo nepraštil. Akorát jemu vykloubili ruku, ve které držel vlajku.“ Magdaléna měla nakonec štěstí. Z podloubí, v němž dnes najdeme pomník připomínající zásah na Národní v roce 1989, vyvázla bez zranění.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Magdaléna Rajčanová, roz. Vovsová

Magdaléna Rajčanová, roz. Vovsová

Narodila se roku 1973 v Praze. Coby šestnáctiletá studentka Gymnázia Nad Alejí se 17. listopadu roku 1989 zúčastnila studentské demonstrace, která byla brutálně potlačena komunistickými policejními složkami. Magdaléna je zachycena na několika fotografiích z okamžiků těsně před samotným zásahem, ze kterého naštěstí vyvázla bez zranění. Po sametové revoluci vystudovala sociologii a věnovala se a nadále věnuje mnoha kulturním a společenským aktivitám.

Praha, Národní třída

Dostupné v: English | Česky

Jedna z hlavních ulic pražského centra, oddělující historické části Staré a Nové Město, patřila vždy k důležitým místům společenského života Prahy. Do našich novodobých dějin se zapsala 17. listopadu roku 1989. Přibližně v půl osmé večer se na roh Národní třídy a Spálené ulice blíží dav demonstrujících studentů. Šéf StB Prahy a středočeského kraje Jiří Bytčánek v těch chvílích nařizuje veliteli pořádkových složek SNB Michalu Danišovičovi čekat na příhodné místo, kde by se dal dav uzavřít: "Přesuňte všechny síly k Národní třídě a zabraňte davu ve vstupu na Václavské náměstí". Posléze je povolán i Pohotovostní pluk.

 

 

Praha, Národní třída

Na tomto místě

Euforie? Ne, trauma

Euforie? Ne, trauma

Magdaléna Rajčanová, roz. V…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo