Choceň
letiště · U Dvořiska 1721, 565 01 Choceň, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Promiň, Zdeňku, jsme plný!

Dostupné v: English | Česky

V květnu roku 1949 se na letišti v Chocni pokusila skupina šesti mladých lidí ukrást letadla a uletět s nimi do Západního Německa. Příslušníci Sboru národní bezpečnosti střežící letiště byli po přestřelce odzbrojeni a svázáni. Za okamžik už uprchlíci seděli v nastartovaných letadlech. Posádku prvního letadla tvořili Miroslav Nový, Jan Horníček a Jaroslav Valášek, ve druhém byli natěsnáni Zdeněk Mikš, Vlastimil Klenovský a Heda Prokopová. Náhle se stalo něco, s čím nikdo nepočítal, jednomu z příslušníků SNB se podařilo uvolnit pouta. Zdeněk Mikš na ten okamžik vzpomíná: „Najednou slyším ránu, jako když práskne výfuk. Slyším Hedu říkat: ‚Vlastíku, on tě střelil?‘ Podíval jsem se na něj a už mu jen klesla hlava a zůstal viset v popruzích. Jak jsem se pootočil, vidím koutkem oka, že za kabinou stojí esenbák a míří na mě puškou. Prudce jsem se sehnul, a protože jsem nebyl připoután, mohl jsem se ohnout. V důsledku toho mám prostřelený obratel. Kulka se v ramenním kloubu otočila, roztrhla mi plíce a dodnes ji mám nad bránicí v plicích.“ Mikš doběhl s prostřeleným břichem k prvnímu letadlu a chtěl nastoupit, ale pilot Miroslav Nový odletěl bez něho. Posádce ukradeného letounu se nakonec také nepodařilo přeletět hranice. Mikš, Nový a Horníček byli odsouzeni za velezradu a loupež na 30 let, Valášek na doživotí. Během soudního procesu vyšlo najevo, že pouta příslušníkovi SNB uvolnila Heda, která se slitovala nad zraněným mužem, a ona i Vlastimil Klenovský za to zaplatili životem.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Zdeněk Mikš

Zdeněk Mikš

Zdeněk Mikš se narodil 7. října roku 1926 ve Dvoře Králové nad Labem. V roce 1946 se přihlásil do Letecké vojenské akademie, ale pro své protikomunistické postoje byl v listopadu roku 1948 z armády a ze školy vyhozen. Po pokusu o únos letadla v Chocni v roce 1949 byl odsouzen na 30 let. Prošel věznicemi na Borech, v Ilavě, několik let strávil v trestním táboře Vykmanov II na Jáchymovsku (tzv. Věž smrti) a konec trestu si odpykal v nápravně pracovním táboře Bytíz. V roce 1953 vážil Mikš pouhých 48 kg. StB se ho několikrát pokusila získat ke spolupráci, neúspěšně. V roce 1962 byl Mikš propuštěn v rámci amnestie. Odseděl si celkem 12 let.

Choceň

Dostupné v: English | Česky

Letiště v Chocni bylo vybudováno v roce 1935 pro účely zalétávání letadel vyrobených v místní továrně Beneš-Mráz. Po válce byl při letišti založen Aeroklub, který byl v roce 1969 přesunut do Vysokého Mýta. Vedle provozu továrního létání začalo být letiště využíváno k jiným účelům až Klubem ultralehkého létání v roce 1990. Od ukončení letecké výroby do současnosti provozuje letiště Pilotklub Choceň.

Choceň

Na tomto místě

Promiň, Zdeňku, jsme plný!

Promiň, Zdeňku, jsme plný!

Zdeněk Mikš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo