Chrudim, okresní soud a vazební věznice
Všehrdovo náměstí 45, 537 01 Chrudim, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Mezi prostitutkami

Dostupné v: English | Česky

V září 1950 byla osmnáctiletá Dagmar Chlebounová zatčena a odvezena do vazební věznice v Chrudimi. Chrudimské vězení bylo pro ni jednou z nejhorších zkušeností. V přeplněných celách byli mladiství společně s dospělými, bez rozdílu obvinění: „Bylo nás tam asi deset. To bylo hrozné. Ležely jsme jedna vedle druhé, namačkané na sebe. Když jste se chtěl obrátit, tak jste se musel postavit.“ Nakonec jim bylo do cely přiděleno ještě několik prostitutek. „No příšerné, to se nedá ani říct, jak ony se bavily, jak v noci otravovaly. To bylo hrozné, když o tom přemýšlím, člověk si ani neumí představit, že by něco takového mohl zažít, co jsme zažily my.“ V říjnu 1950 byla Dagmar Chlebounová jako mladistvá odsouzena ve vykonstruovaném procesu ke dvěma letům vězení za velezradu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Dagmar Chlebounová

Dagmar Chlebounová

Narodila se v roce 1932 v Litomyšli. Po absolvování obecné a měšťanské školy (včetně jednoletého učebního oboru) se přihlásila na Vyšší školu sociální v Litomyšli, kterou navštěvovala dva roky. Po jejím zrušení se přihlásila na Vyšší školu sociálně zdravotní v Pardubicích, kde dokončila třetí ročník, poslední před svým zatčením. Ještě v Litomyšli byla členkou skautského oddílu a do okruhu jejích přátel patřili i studenti litomyšlského gymnázia. Ti utvořili kolem Miloslava Kohouta skupinu nazvanou Hvězda, jejímž cílem bylo organizovat studenty k činnosti zaměřené proti Československému svazu mládeže a jeho politice. Dagmar Chlebounová se několika jejich schůzek účastnila a dala najevo svou podporu. Skupina ovšem nestačila rozvinout svou činnost a byla rozbita v důsledku nešťastného incidentu na gymnáziu, při kterém dva studenti průmyslové školy roztrhali a do záchoda spláchli obrazy prezidenta Gottwalda a generalissima Stalina. Jeden z nich, Jan Pech, byl v té době Dagmařiným milým. Ačkoli trávila školní rok 1949/1950 mimo Litomyšl, rozbíhalo se mezitím vyšetřování, do kterého byla záhy zapletena i ona. Po několika předběžných výsleších na svobodě byla Dagmar Chlebounová 16. září 1950 zatčena a o měsíc později souzena v procesu proti údajné protistátní skupině kolem rektora F. A. Stříteského. Byla odsouzena jako mladistvá ke dvěma letům odnětí svobody za provinění velezrady. Odseděla si třináct měsíců ve věznicích v Chrudimi, Hradci Králové a v Ústavu pro mladistvé dívky ve Lnářích.

Chrudim, okresní soud a vazební věznice

Dostupné v: English | Česky

Budova věznice byla postavena na konci osmnáctého století. Až do roku 1898 se na jejím nádvoří konaly popravy. V devatenáctém století se věznice stala součástí soudní budovy. Prvního listopadu 1952 byla věznice u Krajského soudu v Chrudimi zrušena. Dnes v budově sídlí okresní soud.

Chrudim, okresní soud a vazební věznice

Na tomto místě

Ke komunikaci jsme používali záchod

Ke komunikaci jsme používali záchod

Miloslav Bulva
Mezi prostitutkami

Mezi prostitutkami

Dagmar Chlebounová
Nejtěžší chvíle

Nejtěžší chvíle

Jiří Kopřiva
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo