Rotterdam
Sint-Jacobstraat 40, 3011 DE Rotterdam, Nizozemsko
  • Příběh
  • Místo

Pestré vrstvy

Dostupné v: English | Česky

V polovině 80. let získal Ivan Landsmann roční povolení k pobytu v Nizozemsku. Několik týdnů se marně snažil nalézt nějaké krajany, přespával v parcích a v polích. Nakonec se mu podařilo sehnat adresu Jaroslava Hutky v Rotterdamu. „O Jaroslavu Hutkovi jsem nevěděl nic. Měl jsem pár peněz, asi dvanáct set dolarů, co jsem si vydělal u bráchy v Kanadě. Tak jsem si našel hotel, tam jsem přespával, a když mi peníze došly, tak nezbylo než přespávat zase po parcích, v obilí a tak dál. Furt jsem chodil zvonit k tomu Hutkovi. Trvalo to skoro dva měsíce, než jsem ho zastihl doma.“ Z Ivana Landsmanna a Jaroslava Hutky se stali celoživotní přátelé. Ve chvíli jejich prvního setkání měl za sebou Landsmann už mnoho nepříjemných zážitků a trpěl depresemi. Hutka svého přítele morálně podporoval: „On mi řekl: ,Ivane, podívej se, nejlepší lék na to je psát. Piš, piš si deník, to ti pomůže.‘ Tak jsem si začal psát deník a pak jsem ho dal Hutkovi k přečtení. On říká: ,To není deník, ale knížka. Piš dál.‘ Tak jsem začal psát Pestré vrstvy. Ptal jsem se Jarka, jestli mám psát o dolech a on na to: ,Jasně, piš.‘ Tak vznikly Pestré vrstvy.“ Hutka se Landsmannovi snažil zařídit vydání jeho prvního románu u nakladatelství Josefa Škvoreckého 68 Publishers v Kanadě. To se sice nepodařilo, ale i tak Škvorecký Landsmannovi pomohl, byť nepřímo, získat v Nizozemsku trvalý pobyt a občanství. Román Pestré vrstvy vydalo v roce 1999 nakladatelství Torst a v anketě Lidových novin se stal knihou roku. Ivan Landsmann žil v Rotterdamu dlouhou dobu na sociální podpoře, jazyk se učil složitě a pomalu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ivan Landsmann

Ivan Landsmann

Ivan Landsmann se narodil 26. února 1949 v Novém Jičíně. Když mu bylo devět let, byl jeho otec odsouzen na dva roky za fingovanou krádež na šachtě, kde pracoval, a po návratu z vězení od rodiny odešel. V té době se z nadaného žáka Ivana Landsmanna stal problematický mladík. Nedokončil studium odborného učiliště a až do svého odchodu na vojnu pracoval jako závozník. Po návratu do civilu se oženil a pracoval celých patnáct let na šachtě Antonín Zápotocký v Havířově. V roce 1985 emigroval za svým starším bratrem do Kanady, ale po dvou měsících byl donucen vrátit se do Evropy. Podařilo se mu získat politický azyl v Holandsku. V Rotterdamu mu pomohl Jaroslav Hutka, který Ivana Landsmanna přiměl k tomu, aby začal psát. Ivan Landsmann je autorem románů: Pestré vrstvy, Fotr, Vězení na svobodě a Šestý smysl. Román Pestré vrstvy obdržel byl v roce 2000 oceněn „Kniha roku“ Lidových novin. V roce 2000 se Ivan Landsmann vrátil zpět do České republiky, znovu se oženil a usadil se v Praze.

Rotterdam

Dostupné v: English | Česky

Rotterdam je se svými 610 tisíci obyvateli druhé největší nizozemské město. Jde také o největší evropský přístav, město moderní architektury s etnicky velice rozmanitou strukturou obyvatelstva. 11 % tvoří přistěhovalci z ostatních evropských zemí. Ve městě bydlel u písničkáře J. Hutky český spisovatel I. Landsmann a napsal zde svou knihu Pestré vrstvy.

Rotterdam

Na tomto místě

Pestré vrstvy

Pestré vrstvy

Ivan Landsmann
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo