Nalžovice, Jednorožcův cross
place on the escape route of L. Jednorožec · 119, 262 93 Nalžovice, Czech Republic
  • Story
  • Place

Jednorožec utíká k bratranci Balounovi

Available in: English | Česky

Luboš Jednorožec, skaut a politický vězeň na útěku z komunistického lágru Horní Slavkov, zamířil někdy koncem září 1951 na Sedlčansko, kde měl jeho bratranec Jiří Baloun zemědělskou usedlost. Luboš tam často jezdíval, kraj znal velmi dobře. Právě u něj se rozhodl na nějaký čas úkryt, než objeví důvěryhodného převáděče přes hranice. Z Mariánských Lázní vedla přímá cesta do Sedlčan přes Příbramsko, tedy přes území s velkou koncentrací komunistických lágrů. Luboš chodil v noci, plížil se lesem, přes den spal přikrytý chvojím. Držel se na dohled od silnice, vesnice obloukem obcházel. Po všech útrapách dorazil až k řece Vltavě na Cholín. Tady odcizil pramičku a překonal řeku. Údolím v tzv. Pirátské zátoce se dostal až na kopce Malé a Velké kolo (keltské oppidum) tyčící se nad říčním korytem. Vesnici Křepenice obešel a podél lesa zamířil do Ždáru. „Na chvíli jsem si odpočinul. Stál jsem a sledoval světla a myslel jsem na své přátele z lágru. Všechno jsem nechal za sebou, otočil jsem se a zmizel v lese,“ popisuje jeden moment oddychu během svého útěku.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Luboš Jednorožec

Luboš Jednorožec

Luboš Jednorožec se narodil 17. dubna 1925 v Praze-Břevnově. Jeho rodiče měli kožedělnou dílnu. Komunisté jim ji v roce 1948 zabavili, poté, co se Lubošův bratr podílel na organizaci studentského pochodu na Hrad a následně emigroval do Rakouska. Otec doma často pořádal posezení pro své sokolské přátele. Jednoho dne se u Jednorožců sešli čtyři údajní převáděči. Později se ukázalo, že dva z nich byli agenty StB. Tato skupina měla převést přes hranice Růženu Švestkovou, známou Antonína Jednorožce. Luboše i jeho otce zatkli v březnu 1950. Luboš se dopustil trestného činu tím, že nesplnil svou občanskou povinnost a známou neudal. Komunistický soud mu za to vyměřil 10 let kriminálu, otce, který se psychicky zhroutil, propustili. Luboš se rozhodl, že za každou cenu z věznice uteče. Na svou příležitost nečekal dlouho, naskytla se v červnu roku 1951 v jáchymovském dole Svornost. Po devíti měsících na útěku byl při pokusu o ilegální přechod hranic i se snoubenkou dopaden. Byl odsouzen celkem na 28 let kriminálu. Propuštěn byl na amnestii roku 1960. Oženil se a v roce 1964 se znovu pokoušel se ženou emigrovat na Západ. Ani tento pokus se nezdařil. Z Jugoslávie byli vyhoštěni a v Praze je čekal soud. Luboš byl jako organizátor odsouzen na dva a půl roku nepodmíněně. Propuštěn byl v roce 1967. Během pražského jara 1968 Luboš viděl poslední příležitost k emigraci. Na fiktivní oznámení o smrti bratra dostal zpět pas a ihned odjel s rodinou do Vídně. Tam na ně čekal bratr Ivan. Společně poté odjeli do USA, kde žijí dodnes. Luboš se po revoluci v roce 1989 ještě do Čech vrátil, ale po automobilové nehodě přišel o nohu. Dnes žije ve Fountain Valley nedaleko San Franciska.

Nalžovice, Jednorožcův cross

Available in: English | Česky

The cross under two full-grown lime trees is located almost exactly on the route which the fugitive political prisoner and scout Luboš Jednorožec took on the way to nearby Ždár, where he intended to go into hiding at the farm of his cousin, the farmer Baloun. From this place there is a good view on the mentioned farm. The cross was reconstructed in 2012 by Jan Hlavička, Cyril Křepelka, Antonín Frel, and Martin and Mikuláš Kroupa. The cross has become a place of pilgrimage. It was consecrated in April 2012.

Nalžovice, Jednorožcův cross

On this place

Jednorožec Escapes to His Cousin Baloun

Jednorožec Escapes to His Cousin Baloun

Luboš Jednorožec
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password