Nalžovice, Jednorožcův křížek
místo na trase útěku L. Jednorožce · 119, 262 93 Nalžovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Jednorožec utíká k bratranci Balounovi

Dostupné v: English | Česky

Luboš Jednorožec, skaut a politický vězeň na útěku z komunistického lágru Horní Slavkov, zamířil někdy koncem září 1951 na Sedlčansko, kde měl jeho bratranec Jiří Baloun zemědělskou usedlost. Luboš tam často jezdíval, kraj znal velmi dobře. Právě u něj se rozhodl na nějaký čas úkryt, než objeví důvěryhodného převáděče přes hranice. Z Mariánských Lázní vedla přímá cesta do Sedlčan přes Příbramsko, tedy přes území s velkou koncentrací komunistických lágrů. Luboš chodil v noci, plížil se lesem, přes den spal přikrytý chvojím. Držel se na dohled od silnice, vesnice obloukem obcházel. Po všech útrapách dorazil až k řece Vltavě na Cholín. Tady odcizil pramičku a překonal řeku. Údolím v tzv. Pirátské zátoce se dostal až na kopce Malé a Velké kolo (keltské oppidum) tyčící se nad říčním korytem. Vesnici Křepenice obešel a podél lesa zamířil do Ždáru. „Na chvíli jsem si odpočinul. Stál jsem a sledoval světla a myslel jsem na své přátele z lágru. Všechno jsem nechal za sebou, otočil jsem se a zmizel v lese,“ popisuje jeden moment oddychu během svého útěku.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Luboš Jednorožec

Luboš Jednorožec

Luboš Jednorožec se narodil 17. dubna 1925 v Praze-Břevnově. Jeho rodiče měli kožedělnou dílnu. Komunisté jim ji v roce 1948 zabavili, poté, co se Lubošův bratr podílel na organizaci studentského pochodu na Hrad a následně emigroval do Rakouska. Otec doma často pořádal posezení pro své sokolské přátele. Jednoho dne se u Jednorožců sešli čtyři údajní převáděči. Později se ukázalo, že dva z nich byli agenty StB. Tato skupina měla převést přes hranice Růženu Švestkovou, známou Antonína Jednorožce. Luboše i jeho otce zatkli v březnu 1950. Luboš se dopustil trestného činu tím, že nesplnil svou občanskou povinnost a známou neudal. Komunistický soud mu za to vyměřil 10 let kriminálu, otce, který se psychicky zhroutil, propustili. Luboš se rozhodl, že za každou cenu z věznice uteče. Na svou příležitost nečekal dlouho, naskytla se v červnu roku 1951 v jáchymovském dole Svornost. Po devíti měsících na útěku byl při pokusu o ilegální přechod hranic i se snoubenkou dopaden. Byl odsouzen celkem na 28 let kriminálu. Propuštěn byl na amnestii roku 1960. Oženil se a v roce 1964 se znovu pokoušel se ženou emigrovat na Západ. Ani tento pokus se nezdařil. Z Jugoslávie byli vyhoštěni a v Praze je čekal soud. Luboš byl jako organizátor odsouzen na dva a půl roku nepodmíněně. Propuštěn byl v roce 1967. Během pražského jara 1968 Luboš viděl poslední příležitost k emigraci. Na fiktivní oznámení o smrti bratra dostal zpět pas a ihned odjel s rodinou do Vídně. Tam na ně čekal bratr Ivan. Společně poté odjeli do USA, kde žijí dodnes. Luboš se po revoluci v roce 1989 ještě do Čech vrátil, ale po automobilové nehodě přišel o nohu. Dnes žije ve Fountain Valley nedaleko San Franciska.

Nalžovice, Jednorožcův křížek

Dostupné v: English | Česky

Křížek pod dvěma vzrostlými lípami se nachází téměř přesně v místech, kudy uprchlý politický vězeň, skaut Luboš Jednorožec utíkal do nedalekého Žďáru ke svému bratranci, statkáři Balounovi, kde hledal úkryt. Z tohoto místa je široký výhled až ke zmíněnému statku. Křížek rekonstruovali v roce 2012 Jan Hlavička, Cyril Křepelka, Antonín Frel a Martin a Mikuláš Kroupovi. Křížek se stal poutním místem. Vysvěcen byl v dubnu 2012.

Nalžovice, Jednorožcův křížek

Na tomto místě

Jednorožec utíká k bratranci Balounovi

Jednorožec utíká k bratranci Balounovi

Luboš Jednorožec
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo