Halle an der Saale, univerzita
Universitätsplatz 10, Campus Innenstadt, Campus Heide Süd, 06108 Halle, Německo
  • Příběh
  • Místo

Hej Gusto, je husto!

Dostupné v: English | Česky

„Přišel telegram z Moskvy dneska k nám, že sám Leonid u zdi bude hnít. A v sovětu nejvyšším velký zmatek zavlád tím:,Kdo teď bude dosazen?‘…“ Tato parodie na Rybovu mši zazněla na univerzitě v Halle v přísné a ideologicky pevné NDR. Na tamní Vysoké škole zemědělské studovala skupina Čechů, z nichž Pavel Křivka sestavil pěvecký sbor. Parodický text Rybovy mše byl jeho dílem. Mši půlnoční procítěně přednesl k obveselení spolužáků studentský sbor krátce poté, co v Moskvě naposledy vydechl Leonid Brežněv.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Pavel Křivka

Pavel Křivka

Pavel Křivka se narodil 12. června 1960 v Pardubicích. Po maturitě šel na univerzitu do tehdejší NDR, kde spolu s dalšími studenty z Československa nastoupil na Vysokou školu zemědělskou v Halle nad Sálou. Křivka tu vedl pěvecký sbor, který „nastudoval“ parodii na Rybovu Mši půlnoční s jeho vlastním textem. Po absolutoriu r. 1984 se Pavel Křivka vrátil do ČSSR a stal se správcem sbírek ve Vlastivědném muzeu v Jičíně. Tam jedním neortodoxním žertovným kouskem vzbudil pozornost příslušníků StB, kteří založili spis a do něj ukládali další prohřešky aktivního Pavla. Mimo jiné monitorovali jeho korespondenci s ekologicky orientovanými přáteli v tehdejší NDR. Dne 29. dubna 1985 Křivku zatkli, odvezli ho do vazby v Hradci Králové a obvinili z poškozování zájmů republiky v zahraničí. Zmíněného trestného činu se Křivka údajně dopustil tím, že v dopisech do SRN kritizoval úroveň ochrany přírody v socialistické vlasti. Při následné domovní prohlídce našli v bytě text upravené Rybovy mše. Poškozování zájmů republiky bylo rázem přebito daleko větším kalibrem. Podle paragrafu 98 - podvracení republiky - byl odsouzen na tři roky vězení nepodmíněně.

Halle an der Saale, univerzita

Dostupné v: English | Česky

V roce 1694 zde byla založena Univerzita Halle (Alma Mater Halensis) se čtyřmi fakultami. Své renomé si udržela i v době rozdělení Německa, kdy bylo Sasko součástí NDR. Byla jednou z mála zahraničních univerzit, kde v té době studovali českoslovenští studenti.

Halle an der Saale, univerzita

Na tomto místě

Hej Gusto, je husto!

Hej Gusto, je husto!

Pavel Křivka
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo