Marciszów
pracovní tábor Merzdorf · Marciszów, Polsko
  • Příběh
  • Místo

Musely jsme rozkopat vagony krumpáčem

Dostupné v: English | Česky

Marta Kottová přišla do lágru v Mährensdorfu v prosinci 1944. Na dvoře stála ve skupince asi stovky Češek, všechny čekaly, co se bude dít. Brzy měly zjistit, že budou pracovat v továrně na zpracování lnu a zároveň tam také bydlet. „Němec, kterej byl mistr v té továrně, když nás viděl, tak řekl: ,Vy tady zmrznete jak pelargonie.‘ Protože ono to bylo vlastně pod Krkonošemi a my jsme byly napůl nahé, bosé, bez punčoch. Na slovo pelargonie nikdy nezapomenu.“ Většina Češek pracovala ve jmenované fabrice, kam přibyly k Polkám, které na místo dorazily dřív. Bylo jich tam kolem dvou stovek. Časem ještě přes Osvětim doputovalo kolem sta Maďarek. Kromě práce v továrně se chodilo na takzvaný transport – vykládat zboží na nádraží. Vždy bylo třeba rozkopat zamrzlé vagony krumpáčem (po bombardování byly polité vodou a zmrzlé) a vyložit je.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Marta Kottová

Marta Kottová

Marta Kottová se narodila 22. února 1929 v Černovicích u Tábora. Potom se přestěhovali do Prahy. Od pěti let byla Marta nadšenou skautkou, chodila i do Sokola. Dne 1. prosince 1941 nastoupil její bratr Viktor do transportu AK2, půl roku po něm putovali transportem AAR do Terezína také Marta s tatínkem a maminkou. Marta žila nejdříve s maminkou v hamburských kasárnách, poté se ale stěhovala do takzvaného dětského domova L410. Šestého října 1944 byla rodina odvezena do Osvětimi, kde oba Martini rodiče zahynuli. Marta se před Vánoci téhož roku dostala přes Gross-Rosen do Marciszówa, kde poté pracovala v továrně na zpracování lnu a kde prováděla práce jako otevírání zamrzlých vagonů krumpáčem. Po osvobození v květnu 1945 se vrátila do Prahy. Za pohnutých okolností se zde setkala s rovněž přeživším bratrem Viktorem. http://www.pametnaroda.cz/witness/index/id/1194

Marciszów

Dostupné v: English | Česky

Obec v polském Dolním Slezsku leží nedaleko Kammiené Gory. Na konci druhé světové války byly do zdejšího pracovního tábora svezeny židovské ženy z jiných koncentračních táborů jako Terezín, Osvětim nebo Gross-Rosen. Byly nuceny pracovat ve zdejší textilce Kramsta-Methner a vykonávat i jiné, těžší práce.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo