Terezín, Velká pevnost
židovské ghetto · Pražská, 411 55 Terezín, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Dodnes cítím ty smradlavý, plesnivý jáhly

Dostupné v: English | Česky | Deutsch

Když dnes Marta Kottová zpětně srovnává podmínky v táborech, jimiž za války prošla, vychází z toho nejlépe ten první – Terezín: „Tam jsme fasovali tři čtvrtě chleba na tři dny. Byla na to i písnička: ,Na tři dni fasuješ tři čtvrtě chleba, na den to vystačí, na dva i třeba.‘ To znamená čtvrt kila chleba na den. K tomu jsme ještě měli každý den oběd. Byly to sice dvě nebo tři nahnilé brambory ve slupce, ale byly. A byla troška polívky. Když dneska moje vnučka dělá jáhly, tak cítím ty smradlavý, plesnivý jáhly, z kterých nám vařili polívku. Maminka říkala, že jáhly voní, ale já si to nedovedu představit.“ V terezínském ghettu vězni také směli dostávat balíky s potravinami. Příjemci se pak obvykle podělili se spolubydlícími. Největší rozdíl proti Terezínu pamětnice zaznamenala v Osvětimi. V tomto vyhlazovacím táboře podle ní panovaly otřesné podmínky, které se s Terezínem vůbec nedají srovnávat: „V Osvětimi jsem neviděla ani kousek chleba, nikdy. A v Mährensdorfu, to byl můj poslední lágr, kde jsem 14 hodin denně dělala velmi, velmi těžkou práci v továrně, jsme fasovali sedm deka chleba na čtyřiadvacet hodin. Terezínu se tedy ne nadarmo říkalo ,lázně Terezín‘. Proti dalším lágrům to opravdu byly lázně.“ Ke svědectví Marty Kottové je třeba dodat, že děti měly v Terezíně lepší zacházení než ostatní. Tisíce starých a nemocných lidí tam zemřely hlady.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Marta Kottová, rozená Lašová

Marta Kottová, rozená Lašová

Narodila se 22. února 1929 v Černovicích u Tábora do židovské rodiny. Její otec obchodoval s textilem. Lašovi se záhy přestěhovali do Prahy, kde byla Marta od útlého věku členkou skautského oddílu a Sokola. Dne 1. prosince 1941 byl její o šest let starší bratr Viktor odtransportován do Terezína a za půl roku tam pak putovala i Marta s otcem a matkou. Pamětnice žila nejdříve s matkou v Hamburských kasárnách, ale později ji přestěhovali do takzvaného dětského domova L410. Dne 6. října 1944 byli Lašovi deportováni do Osvětimi, kde zahynuli oba rodiče. Marta se před Vánoci téhož roku dostala přes Gross-Rosen do lágru v Mährensdorfu, kde pak pracovala v továrně na zpracování lnu. Po osvobození v květnu 1945 se vrátila do Prahy a shledala se zde s bratrem. Dnes je Marta Kottová předsedkyní Historické skupiny Osvětim. V roce 2008 převzala z rukou prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy.

Terezín, Velká pevnost

Dostupné v: English | Česky | Deutsch

Terezínská Velká pevnost je součástí pevnostního komplexu, který začal v roce 1780 budovat císař Josef II. Leží na soutoku Labe a Ohře a původně měla sloužit jako obranná pevnost před vpády Prusů. Nikdy však nebyla vojensky využita. Za druhé světové války nacisté z Velké pevnosti vystěhovali civilní obyvatele a 24. listopadu 1941 zde zřídili židovské ghetto Terezín. Za čtyři roky existence tohoto sběrného a průchozího tábora se průměrný počet vězňů pohyboval kolem 30-40 tisíc. Značná přeplněnost ghetta a zoufalé životní podmínky měly za následek vysokou úmrtnost. Na konci války zde navíc vypukla epidemie skvrnitého tyfu. Koncentračním táborem Terezín prošlo celkem asi 155 tisíc lidí, z nich 118 tisíc válku nepřežilo. Osvobození Terezína se odehrálo bez bojů. Dne 1. května 1945 byla kontrola nad táborem svěřena Červenému kříži, 5. května odtud utekli poslední nacisté a 8. května přijely první sovětské jednotky.

Terezín, Velká pevnost

Na tomto místě

Dodnes cítím ty smradlavý, plesnivý jáhly

Dodnes cítím ty smradlavý, plesnivý jáhly

Marta Kottová, rozená Lašová
Motýli tady nežijí

Motýli tady nežijí

Výtvarná činnost te…
Práce v zemědělství měla samé výhody

Práce v zemědělství měla samé výhody

Markéta (Margit) Nováková
Proti pozdějším lágrům to bylo sanatorium

Proti pozdějším lágrům to bylo sanatorium

Miloš Pick
Svobodu vyměnil za možnost pomáhat jiným

Svobodu vyměnil za možnost pomáhat jiným

Felix Kolmer
Vyučovali nás tajně

Vyučovali nás tajně

Helga Hošková-Weissová
Z lágru jsem prostě odešla

Z lágru jsem prostě odešla

Anna Magdalena Schwarzová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo