Praha 2 - Vinohrady, Vinohradská 12, Český rozhlas
hlavní budova Českého rozhlasu · Vinohradská 1409/12, 120 00 Praha-Praha 2, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vlajka od krve

Dostupné v: English | Česky

Dne 21. srpna 1968 se skaut Petr „Kim“ Maišaidr vydal s připnutou skautskou lilií a trikolórou na klopě a s československou státní vlajkou omotanou pod košilí kolem pasu k budově Československého rozhlasu na pražských Vinohradech, aby se připojil k občanům protestujícím proti okupaci Československa vojsky států Varšavské smlouvy. „Vlajku jsem ztratil při stavbě barikády, ani jsem si toho nevšiml, ale později jsem si v agitačním středisku v Balbínově ulici vzal novou.“ Během střetu okupačních vojáků s občany u rozhlasu bylo zastřeleno několik osob. „Já jsem tu československou státní vlajku namočil do krve čtyř lidí, kteří u rozhlasu padli a leželi v průjezdu domu v Balbínově ulici a od té doby všichni skauti z našeho oddílu na tuto vlajku skládali svůj skautský slib.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

21.8.1968 - Invaze vojsk Varšavské smlouvy

21.8.1968 - Invaze vojsk Varšavské smlouvy

V noci z 20. na 21. srpna překročila hranici Československa vojska pěti států Varšavské smlouvy (SSSR, Polsko, Bulharsko, Maďarsko a NDR). Propagandou nazývaná „bratrská pomoc“ byla reakcí na pokusy o reformu socialismu, tzv. pražského jara. Jako první byla obsazena letiště. V ulicích se během invaze objevilo přes šest tisíc tanků. Občané Československa vyjádřili k okupaci silný odpor. Ve Vinohradské ulici v Praze došlo k bojům o rozhlas, stejně jako v roce 1945. V roce 1968 byl však boj předem ztracený, proti ozbrojené armádě stáli občané vyzbrojeni pouze kameny. Na mnoha místech se lidé snažili s leckdy nechápajícími okupanty diskutovat. Na následky střelných zranění nebo dopravních nehod zemřelo po celé republice přes sto Čechoslováků. Představitelé státu Alexander Dubček, Josef Smrkovský, Zdeněk Kriegel a Josef Špaček byli zatčeni a převezeni z budovy ÚV KSČ na neznámé místo. Přes veškerý (i zahraniční) odpor setrvala okupační vojska na území Československa až do roku 1991.

Praha 2 - Vinohrady, Vinohradská 12, Český rozhlas

Dostupné v: English | Česky

Budova Československého (dnes Českého) rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze se jako objekt mimořádného strategického významu dvakrát ocitl v ohnisku zájmu okupačních mocností. Těžké boje o ni byly svedeny během Pražského povstání na konci druhé světové války. Dne 5. května 1945 začal rozhlas vysílat českou hudbu a i z úst redaktorů se ozývala čeština. Němci se pokusili vysílání ukončit, ale do éteru se podařilo vyslat volání o pomoc. Podruhé se před budovou střílelo v srpnu 1968, kdy se vysílání Československého rozhlasu pokoušeli umlčet sovětští okupanti.

Praha 2 - Vinohrady, Vinohradská 12, Český rozhlas

Na tomto místě

Jediná oběť, kterou jsem uvnitř viděl

Jediná oběť, kterou jsem uvnitř viděl

boj o rozhlas v květnu 1945
Než jim došlo, že tam mají škodnou

Než jim došlo, že tam mají škodnou

Divadlo Semafor
Střepina není suvenýr

Střepina není suvenýr

Stanislav Hnělička
Vlajka od krve

Vlajka od krve

21.8.1968 - Invaze vojsk…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo