Mariánská
bývalý komunistický vězeňský tábor · 22137, 363 01 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Nezdařený útěk

Dostupné v: English | Česky

Část svého dlouholetého trestu strávil Milan Sehnal v komunistickém vězeňském táboře Mariánská na Jáchymovsku. Tam byl počátkem roku 1951 společně s dvěma přáteli zadržen při pokusu o útěk. „Postavili nás mezi dráty, kde bylo třímetrový nebo čtyřmetrový odstřelovací pásmo. Dozorce na nás mířil z věže a dostal rozkaz: Když se pohnou, zastřelit. Stáli jsme tam do rána.“ Všichni tři pak byli eskortováni do podzemních cel kapucínského kláštera, který se nacházel v prostorách tábora. Milan Sehnal vzpomíná, že to bylo nejhorší vězení, které zažil. „Přivázali mě k mříži a nechali mě tam. Byl jsem tam čtyřicet osm hodin. Za chvilku přestanete vědět. Za prvé zima, za druhé mně nedonesli jídlo, pití, nic. Pomočenej celej. Takovým způsobem jsem tam stál. Celou tu dobu jsem měl zavázaný oči. Ostraha tam chodila se psem a ti na mě doráželi. Člověk byl v hrozným stresu. Když mě odváželi, tak jsem šel po čtyřech. Nemohl jsem se zvednout.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Milan Sehnal

Milan Sehnal

Narodil se v roce 1930 v Olomouci. Po komunistickém puči v roce 1948 se rozhodl pro boj proti totalitě. V roce 1949 utekl do Německa, kde vstoupil do služeb americké tajné služby CIC. Několikrát přešel hranice zpět do vlasti, než byl zatčen. Brněnským soudem byl odsouzen k dvanácti letům. Trest mu byl během věznění pro pokus o útěk, sabotáže a další přečiny proti socialistickému zřízení několikrát navýšen. Mimo jiné se zúčastnil vzpoury vězňů v táboře Vojna, za což mu byl trest zvýšen o třináct let. Prošel věznicemi v Brně na Cejlu, v Plzni na Borech, v Praze na Ruzyni, v Leopoldově a uranovými lágry na Slavkovsku, na Jáchymovsku a na Příbramsku. Propuštěn byl až na amnestii v roce 1960. V roce 1968 se stal tiskovým mluvčím Klubu bývalých politických vězňů (K 231) v okresním výboru Olomouc. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy to pro něj znamenalo další výslechy na StB.

Mariánská

Dostupné v: English | Česky

Dřívější poutní místo Mariasorg. Tábor začal fungovat 4. června 1949 a původně byl určen pro vězně mladší 25 let. Součástí tábora byly vyšetřovny umístěné v podzemí bývalého kapucínského kláštera. Klášter podlehl demolici, poutní kostel sloužil jako cvičná střelnice, později jako garáže. Vězni z Mariánské pracovali na šachtě Eva, kam se dopravovali tzv. muklovským autobusem – až 150 mužů pochodovalo v pětistupech, omotáno ocelovým lanem.

Mariánská

Na tomto místě

Čtrnáct dní korekce za cokoliv

Čtrnáct dní korekce za cokoliv

Eduard Marek
Nezdařený útěk

Nezdařený útěk

Milan Sehnal
Vánoce roku 1952

Vánoce roku 1952

Miroslav Hampl
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo