Terezín, Velká pevnost
židovské ghetto · Pražská, 411 55 Terezín, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Svobodu vyměnil za možnost pomáhat jiným

Dostupné v: English | Česky | Deutsch

Felix Kolmer se dostal do Terezína v tzv. Aufbaukommandu již 24. listopadu 1941. Byl tak jedním z prvních Židů vězněných v tamním ghettu. Na místě ho opakovaně kontaktoval jistý doktor Bergmann, dlouze s ním hovořil a vyptával se ho na jeho názory. Až zpětně si Felix Kolmer uvědomil, že tímto způsobem složil jakousi vstupní zkoušku a stal se členem občanského podzemního hnutí: „V té době jsem netušil, do kterého hnutí jsem se dostal, netušil jsem, že ta hnutí jsou dvě, ani jsem nevěděl, kdo je náš velitel.“ Příslušníci hnutí byli rozděleni do trojic. V nich se členové znali mezi sebou a kvůli utajení vždy jen jeden z každé trojice znal jednu osobu z další tříčlenné skupiny. Údajným hlavním cílem hnutí bylo pašování revolverů do lágru, ale tím si pamětní dodnes není jistý: „Mým úkolem bylo nalézt chodbu, která vede z Terezína ven. Věděli jsme, že pod Terezínem existuje celý systém chodeb, vybudovaný současně se stavbou pevnosti v roce 1780. Účelem tohoto komplexu bylo zajištění únikové cesty z Terezína v případě jeho obklíčení nepřátelskými vojsky. Asi po půl roce hledání jsem chodbu vedoucí ven skutečně našel. Chtěli jsme ten východ použít, kdyby nás esesmani začali střílet.“ Felix Kolmer zmizel tajnou chodbou z Terezína dokonce dvakrát, ale vždy se vrátil ještě před večerním nástupem a počítáním. „Byl jsem tehdy mladý a nepřemýšlel jsem o tom, co bych měl na svobodě udělat, a tak jsem si chodil zaplavat do Labe,“ uzavírá své vyprávění muž, který vyměnil svou svobodu za možnost pomáhat jiným.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Felix Kolmer

Felix Kolmer

Narodil se 3. května 1922 v Praze do rodiny bývalého italského legionáře, povoláním obchodníka s elektrotechnikou. V mládí byl Felix aktivním skautem a po vzoru otce chtěl studovat elektrotechniku, v důsledku protižidovských represí se však místo toho stal truhlářským učněm. Dne 24. listopadu 1941 byl jako člen tzv. Aufbaukommanda transportován do Terezína, kde pracoval při zakládání ghetta a stal se členem tamního podzemního hnutí. V Terezíně zemřela jeho matka, on sám se v říjnu 1944 se dostal do Osvětimi. Kuriózním způsobem – přeběhnutím do jiného vagonu při transportu – unikl do tábora Friedland, kde se dočkal konce války. Po válce vystudoval vysokou školu a stal se světově uznávanou kapacitou v oboru akustiky. Po celý život se angažuje ve věci odškodňování obětí nacistického teroru. Za tuto i odbornou činnost získal Prof. Ing. Felix Kolmer, DrSc. řadu vyznamenání a ocenění.

Terezín, Velká pevnost

Dostupné v: English | Česky | Deutsch

Terezínská Velká pevnost je součástí pevnostního komplexu, který začal v roce 1780 budovat císař Josef II. Leží na soutoku Labe a Ohře a původně měla sloužit jako obranná pevnost před vpády Prusů. Nikdy však nebyla vojensky využita. Za druhé světové války nacisté z Velké pevnosti vystěhovali civilní obyvatele a 24. listopadu 1941 zde zřídili židovské ghetto Terezín. Za čtyři roky existence tohoto sběrného a průchozího tábora se průměrný počet vězňů pohyboval kolem 30-40 tisíc. Značná přeplněnost ghetta a zoufalé životní podmínky měly za následek vysokou úmrtnost. Na konci války zde navíc vypukla epidemie skvrnitého tyfu. Koncentračním táborem Terezín prošlo celkem asi 155 tisíc lidí, z nich 118 tisíc válku nepřežilo. Osvobození Terezína se odehrálo bez bojů. Dne 1. května 1945 byla kontrola nad táborem svěřena Červenému kříži, 5. května odtud utekli poslední nacisté a 8. května přijely první sovětské jednotky.

Terezín, Velká pevnost

Na tomto místě

Dodnes cítím ty smradlavý, plesnivý jáhly

Dodnes cítím ty smradlavý, plesnivý jáhly

Marta Kottová, rozená Lašová
Motýli tady nežijí

Motýli tady nežijí

Výtvarná činnost te…
Práce v zemědělství měla samé výhody

Práce v zemědělství měla samé výhody

Markéta (Margit) Nováková
Proti pozdějším lágrům to bylo sanatorium

Proti pozdějším lágrům to bylo sanatorium

Miloš Pick
Svobodu vyměnil za možnost pomáhat jiným

Svobodu vyměnil za možnost pomáhat jiným

Felix Kolmer
Vyučovali nás tajně

Vyučovali nás tajně

Helga Hošková-Weissová
Z lágru jsem prostě odešla

Z lágru jsem prostě odešla

Anna Magdalena Schwarzová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo