Leopoldov
věznice v bývalé pevnosti · Gucmanova 670/19, 920 41 Leopoldov, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Se svým bývalým bachařem na jedné cele

Dostupné v: English | Česky

Do Leopoldova byl Antonín Husník převezen z jáchymovských lágrů. V tomto kriminále se za jeho časů sešla skutečně pestrá společnost. Na cele tu byl například generál Janoušek, který za druhé světové války organizoval vznik československých jednotek v RAF, či generál Syrový, legionář obviněný po válce z kolaborace s nacisty. Uvězněni zde byli též někteří pováleční ministři. Postupně do Leopoldova přibyli i někteří policisté a bachaři, kteří vyslýchali politické vězně v padesátých letech. Kupříkladu bachař Bohata, který vyšetřoval Antonína Husníka. „Když se mezi sebou ti komunističtí lotři navzájem pověsili, přišla řada i na některé vyšetřovatele, kteří měli na starosti politické případy v padesátých letech. Řeklo se, že jednali proti zákonu, odsoudili je a zavřeli. Bohata dostal sedm let - za zneužití pravomoci.“ A tak se stalo, že se někdejší bachař ocitl ve stejné cele jako Husník a další političtí vězni, které dříve hlídal. „Najednou stál Bohata ve dveřích. Hlavně my mladí jsme si říkali: ‚Večer, to bude něco.‘ Jenomže generál Janoušek rozhodl, že se na něj s nadhledem úplně vyserem – řekl, že ho máme totálně ignorovat. Generál rozhodl. Ale byli jsme namíchnutý, strašně nás mrzelo, že jsme ho nemohli zmrskat.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Antonín Husník

Antonín Husník

Antonín Husník se narodil 17. listopadu 1921 v Plzni. V lednu roku 1941 se neúspěšně pokusil uprchnout do Francie k formujícím se československým jednotkám. Byl však chycen v Maďarsku a přes Slovensko předán zpět Němcům do protektorátu. Za útěk byl odsouzen na tři a půl roku těžkého žaláře. Ihned po odpykání trestu jej zatklo gestapo a několik dalších měsíců věznilo. Po válce se Antonín Husník dal na dráhu profesionálního vojáka. Po únoru 1948 byl vyhozen od speciální jednotky, kde sloužil, a v polovině roku 1950 zatčen. Několik měsíců byl Husník vyšetřován v „Domečku“ a poté odsouzen za smyšlenou velezradu na třináct let. První tři roky trestu si odpykával na Jáchymovsku na uranu, odkud se mu společně se Zdeňkem Kovaříkem podařilo vybudovat unikátní spojení mimo tábor přes manžele Balouškovy. Husník byl vězněn také v Kartouzích a několik let v Leopoldově. Propuštěn byl předčasně po osmi letech.

Leopoldov

Dostupné v: English | Česky

Leopoldovská věznice patřila k nejhorším v celém Československu. S politickými vězni zde bylo zacházeno mimořádně krutým způsobem, byla jim odpírána lékařská péče a nutné léky, byla systematicky porušována i jejich nejzákladnější lidská práva. Řada z nich zemřela v důsledku krutého zacházení a odepření nutné léčby.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo