Praha, tzv. Domeček
bývalá komunistická vyšetřovna · Kapucínská 99/1, 118 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Roťák uměl dát facku, jako když do vás narazí stěhovací auťák

Dostupné v: English | Česky

Pro Antonína Husníka si StB přišla na konci května 1950, vyslýchali jej v pověstném Domečku. Při výslechu samotném prý jen občas padla facka, pokud však člověk nespolupracoval, dostal se do rukou vyšetřovatele Pergla a rotmistra Malého. „Vždycky volali: ‚Vem si ho nahoru, zase si nemůže na nic vzpomenout.‘ Roťas Malý byl na fyzické násilí. Když dal facku, bylo to, jako když do tebe vrazí stěhovací vůz.“ V Domečku ovšem používali i týrání psychické. „Manželka byla tehdy v porodnici. Vyhrožovali mi, že ženu zavřou a dítě pošlou na vychování. „Když nebudeš mluvit, budou se mít zle.“ Husník našel způsob, jak si v drsných podmínkách alespoň na chvíli ulevit. „Vyslýchal mě štábní kapitán Bohata. Pořád chtěl něco vědět, ale já jsem neměl tušení co. Myslel si, že zatloukám. Tak jsem mu řekl, že to napíšu. Jednou z psychických zátěží totiž bylo, že se v Domečku muselo od rána do večera pořád chodit. Celý den se muselo pochodovat a večer pro vás přišli k výslechu a tam byl člověk skoro do rána. Tak jsem si vymyslel, že budu psát, protože u psaní se může sedět. Dostal jsem štos papíru a psal a psal neustále o tomtéž. Na to, co bych řekl dvěma větami, jsem popsal dvě stránky A4. Bohata pak poznal, že si z něj dělám srandu. Tak jsem pak sklidil nějakou tu pořádnou přes držku od Malýho.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Antonín Husník

Antonín Husník

Antonín Husník se narodil 17. listopadu 1921 v Plzni. V lednu roku 1941 se neúspěšně pokusil uprchnout do Francie k formujícím se československým jednotkám. Byl však chycen v Maďarsku a přes Slovensko předán zpět Němcům do protektorátu. Za útěk byl odsouzen na tři a půl roku těžkého žaláře. Ihned po odpykání trestu jej zatklo gestapo a několik dalších měsíců věznilo. Po válce se Antonín Husník dal na dráhu profesionálního vojáka. Po únoru 1948 byl vyhozen od speciální jednotky, kde sloužil, a v polovině roku 1950 byl zatčen. Několik měsíců byl Husník vyšetřován v „Domečku“ a poté odsouzen za smyšlenou velezradu na třináct let. První tři roky trestu si odpykával na Jáchymovsku na uranu, odkud se mu společně se Zdeňkem Kovaříkem podařilo vybudovat unikátní spojení mimo tábor přes manžele Balouškovy. Husník byl vězněn také v Kartouzích a několik let v Leopoldově. Propuštěn byl předčasně po osmi letech.

Praha, tzv. Domeček

Dostupné v: English | Česky

Věznici spravovalo komunistické Ministerstvo národní obrany, sídlilo zde Obranné zpravodajství, vojenská obdoba Státní bezpečnosti. Nelidským utrpením zde při výsleších prošly stovky československých vojáků. OBZ je vinilo z velezrady a špionáže. V roce 1955 byla věznice zrušena a její bývalý sadistický velitel František Pergl, přezdívaný Suchá lípa, byl odsouzen na 15 let vězení mj. za týrání vězňů.

Praha, tzv. Domeček

Na tomto místě

Fackující dělník z ČKD

Fackující dělník z ČKD

Jaroslav Řičica
Na cele s generálem Píkou

Na cele s generálem Píkou

Václav Kříž
Noc hrůzy

Noc hrůzy

Miroslav Kácha
Roťák uměl dát facku, jako když do vás narazí stěhovací a…

Roťák uměl dát facku, jako když do vás narazí stěhovací a…

Antonín Husník
Vězeňské heslo: Vydržet!

Vězeňské heslo: Vydržet!

Tomáš Sedláček
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo