Poděbrady, ulice Na Chmelnici
bydliště rodiny Mašínovy · Na Chmelnici, 290 01 Poděbrady, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Dával jsem Mašínům před útěkem střelivo

Dostupné v: English | Česky

Když se bratři Mašínovi rozhodli v říjnu 1953 odejít z Československa, navštívili Vladimíra Hradce, který jim dlouhodobě pomáhal s vyzbrojováním. „Radek (Ctirad Mašín, pozn. red.) za mnou přišel v sobotu třetího, konstatoval, že dnes večer utečou. Přišel taky Milan Paumer. U mě si připravili zbraně, vyčistili je. Milan měl nějakou devítku, půjčoval jsem mu kladivo, aby zatloukl čísla na zbrani, aby nebyly žádný doklady o tom, odkud jsou. Dával jsem jim střelivo, potřebovali devítky a střelivo 7-65. Měli dvě devítky a jednu sedm-pětašedesátku. Domlouvali se se mnou, jestli by si měli vzít nějakej ruční granát nebo ne a jestli vzít samopal nebo ne. Nakonec tohle všechno zavrhli, počítali, že během tří čtyř dnů budou v Berlíně. Ale ono to potom bylo daleko složitější, než všechno ze začátku vypadalo.“ Mašínovi Hradce k útěku nepřizvali, on k tomu dodává, že by dopadl jako Janata se Švédou, kdyby šel. „Pepík, Radek a Milan Paumerů denně běhali dvacet kilometrů. Oni se připravovali, byli fyzicky v dobré kondici. Švéda ani Janata to nedělali, já žádný sportovec nebyl. Nevydržel bych zrovna tak, jako to nevydrželi tito dva.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Vladimír Hradec

Vladimír Hradec

Vladimír Hradec se narodil 30. května 1931 v Poděbradech. V roce 1942 se seznámil s bratry Mašínovými, kteří se v té době přistěhovali do města. Po maturitě Vladimír začal studovat chemii, ve stejné době pomáhal Mašínům v jejich činnosti. Po útěku Mašínů byla celá rodina Hradcova zatčena a všichni byli odsouzeni k dlouholetým trestům, Vladimír Hradec na 22 let. Prošel věznicemi a tábory v Leopoldově, Jáchymově a na Borech. Po propuštění v roce 1964 pracoval ve Spolaně Neratovice.

Poděbrady, ulice Na Chmelnici

Dostupné v: English | Česky

Zdena Mašínová se syny Ctiradem a Josefem se do Poděbrad přestěhovala v roce 1942, po smrti svého muže. Žili v domku v ulici Na Chmelnici. Právě zde schovávali během války uprchlého ruského zajatce Stěpana Sannikova. Rodina tu zůstala až do podzimu roku 1953, kdy se oba synové prostříleli za hranice.

Poděbrady, ulice Na Chmelnici

Na tomto místě

Dával jsem Mašínům před útěkem střelivo

Dával jsem Mašínům před útěkem střelivo

Vladimír Hradec
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo