Leopoldov
věznice v bývalé pevnosti · Gucmanova 670/19, 920 41 Leopoldov, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Odtial vás vynesú nohami vopred

Dostupné v: English | Česky

Do Leopoldova Miroslava Káchu převezli v roce 1952. Uvítání znělo zhruba takto: „Tuná zdochnete, odtial vás vynesú nohami vopred.“ Pak už následovala buzerace: „Byli jsme na samotkách po dvou, neexistovala žádná vycházka, i okna musely bejt zavřený. Vody málo, někdy vůbec žádná. Strava chabá a ještě zeslabená trestníma dávkama, když se bachařovi něco nelíbilo.“ Na Leopoldově se často musely dělat dřepy: „Bachař kopnul do dveří a vězeň musel dělat dřepy, dokud bachař nekopnul znova anebo dokud sám nepad.“ Další nepříjemnost představovalo mytí pozinkovaného umyvadla nebo podlahy: „Na to jsme měli hadr a roztlučenou cihlu. Podlaha musela bejt, že by se z ní dalo jíst. Na tohle nám zase dávali hadr a písek, často bez vody. Když jste nedělal, tak vás ještě vytáhli a dali do korekce, kde přibylo ještě bití.“ Kácha měl v tomto ohledu štěstí. Za celých 11 let v kriminálech neměl žádný kázeňský trest. Kromě obvyklých prací museli vězni postavit i halu, kde se pak vyráběly součástky k vojenským automatickým puškám. Muklové to brali jako dobrou příležitost k sabotáži: „Oddělení technické kontroly vedl bývalý plukovník Alexander Korda. Na kontrole pracovala většina bývalých důstojníků včetně mě. Dělalo se jen několik součástek. Když pak pušku smontovali dohromady, dělalo to neplechu. Byli tam dva bejvalí hodináři, zámečník a jemnej mechanik, kteří byli ‚chytřejší‘. Nakonec výrobu zastavili a nás vyházeli z haly zpátky na peří.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miroslav Kácha

Miroslav Kácha

Generálmajor Miroslav Kácha se narodil v Praze 21. září 1923. Již jako student se podílel na odboji v Obraně národa a po jejím zániku prováděl špionáž v libeňské továrně na výrobu tanků a transportérů. Po válce se dal na vojenskou dráhu a po nástupu komunismu se zapojil do odboje. Byl součástí špionážní skupiny plukovníka Alexandra Kordy. Po prozrazení byl v květnu 1949 zatčen. Opakovaně prošel tvrdými výslechy, které na něm zanechaly trvalé zdravotní následky. Byl odsouzen na doživotí a postupně prošel věznicemi Pankrác, Bory, Opava a Leopoldov. Propuštění se dočkal na amnestii v roce 1960. V roce 1995 Káchovi prezident Václav Havel propůjčil Řád Bílého lva. Generálmajor Miroslav Kácha skonal 6. dubna 2010 ve věku nedožitých 87 let.

Leopoldov

Dostupné v: English | Česky

Leopoldovská věznice patřila k nejhorším v celém Československu. S politickými vězni zde bylo zacházeno mimořádně krutým způsobem, byla jim odpírána lékařská péče a nutné léky, byla systematicky porušována i jejich nejzákladnější lidská práva. Řada z nich zemřela v důsledku krutého zacházení a odepření nutné léčby.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo