Náměstí T. G. Masaryka, Plzeň
nám. T. G. Masaryka 524/17, 301 00 Plzeň 3-Jižní Předměstí, Česko
  • Příběh
  • Místo

Stržení Masaryka

Dostupné v: English | Česky

Poslední dějství plzeňských událostí z 1. června 1953 se událo na náměstí T. G. Masaryka, kde byla demonstrativně stržena socha zakladatele republiky. Jelikož byl režim značně otřesen událostmi, které se v Plzni v tomto dni staly, nechal zorganizovat představení, ve kterém hlavní roli hráli divadelní herci. Herci z plzeňského divadla se oblékli do montérek a uskutečnili pochod k pomníku Masaryka, v rámci kterého měli demonstrovat, že dělníci Plzně stojí za KSČ. 

Události, které následovaly, popisuje Eva Hauerová, která viděla, jak plzeňští herci v montérkách, v jejichž čele šel známý herec Josef Větrovec, prošli po Klatovské a s transparenty provolávali hesla na podporu KSČ a měnové reformy. Zmíněný herec pak u pomníku Tomáše G. Masaryka hodil kolem krku sochy oprátku a společně pak herci sousoší strhli. Socha byla posléze odvezena do Škodových závodů a její další osudy jsou nejasné. 

 

V následujících dnech probíhalo zatýkání, vyhazování z práce a nucené stěhování do jiných částí republiky. Přesto však tato první významná vzpoura v Československu proti komunistickému vedení stála na počátku reformních snah strany, které smutně vyvrcholily v roce 1968. 

Hodnocení


Hodnotilo 1 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Eva Hauerová, rozená Švíglerová

Eva Hauerová, rozená Švíglerová

Narodila 18. září 1939 v Plzni-Doudlevcích. Její otec Václav Švígler řídil cihelnu, která patřila baronu Emilu Škodovi a ve které za války zachránili několik Židů před transportem. Po válce otec pracoval jako ředitel Západočeských cihelen ve Stodu. Rodina se přestěhovala do domu na Borech, který patřil Evině dědovi Rudolfu Havlovi. Havel vlastnil truhlářskou továrnu, která mu byla po roce 1948 znárodněna. Dne 1. června 1953 se Eva s rodiči zapojila do demonstrací proti měnové reformě v Plzni, byli také svědky stržení pomníku T. G. Masaryka komunisty. Poté byli prarodiče Havlovi i Švíglerovi vystěhováni v rámci akce B ze svého domu v Plzni. Uchýlili se na letní chaty v Dolanech (nyní hracholuská přehrada). Nepomohlo ani členství Václava Švíglera v KSČ, vystěhování mělo být trestem za účast na demonstracích a bývalý továrník Havel byl posouzen jako kapitalista se špatným vztahem k novému státnímu zřízení. Život na rekreační letní chatě byl velmi obtížný, nebyla tam voda, elektřina. V zimě rodině pomohli spřátelení sedláci z Dolan. Do Plzně se mohli vrátit až roku 1956. Paní Hauerová pracovala jako cukrářka a poté v podniku „Cigaretka" ve Škodových závodech.

 

Náměstí T. G. Masaryka, Plzeň

Dostupné v: English | Česky

Pomník národního osvobození a T. G. Masaryk, jak zní celý název sousoší, byl na náměstí poprvé odhalen 28. října 1928. Na příkaz gestapa byl v roce 1940 odstraněn a hned po skončení války se sem vrátil. 1. června 1953 jej strhli plzeňští komunisté. Obnoven byl až v devadesátých letech 20. století.

 

Náměstí T. G. Masaryka, Plzeň

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo