Javorník, nádraží
Nádražní 164, 790 70 Javorník, Česko
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Do výstupního tábora ve vycházkové obuvi

Dostupné v: English | Česky

Jakým způsobem se čeští disidenti dostávali na místa horských schůzek se svými polskými kolegy, vyprávěl v samizdatovém článku jeden z účastníků Rudolf Battěk. „Do základního tábora se musel každý dostat sám, pouze časovou instrukci bylo nutno dodržet. Auta nás pak přesunula do ‚výstupního tábora‘, odkud nás čekalo asi tříkilometrové stoupání, které by mohlo být vcelku snadnou záležitostí, nebýt vytrvalého lijáku, jenž před začátkem naší pěší túry značně rozbředl půdu a obyčejné vycházkové polobotky některých přátel se ukázaly jako krajně nevhodné rekvizity i na cestu nulté obtížnosti výstupu.“ 

Jediný dramatický moment tohoto příběhu nastal, když se vrátil jeden mladý člen k vrcholu postupující skupinky a sdělil, že nahoře polský pohraničník nekompromisně varoval vracející se houbaře a sebemenší překročení hraničních kamenů označil za důvod k zadržení a odsouzení k půlročnímu vězení. „Ještě štěstí, že jediná žena mezi námi, Anna Šabatová, zachovala klid a řekla, že se o situaci přesvědčí osobně a rozhodně stoupala s Andrejem Krobem k cíli,“ vzpomíná Rudolf Battěk. „Tam jí nezbývalo, než přijmout hold polských přátel a sdělit, že Češi dosáhnou vrcholu v nejbližších okamžicích.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Rudolf Battěk 1924 - 2013

Rudolf Battěk 1924 - 2013

Filozof, sociolog a bývalý politik. Během pražského jara působil jako poslanec České národní rady a aktivista Klubu angažovaných nestraníků. Za normalizace ho ale vládnoucí totalitní režim odstavil z politických funkcí a pronásledoval ho. V září 1969 byl Battěk zbaven politické imunity, zatčen a obviněn z podvracení republiky. V roce 1972 byl odsouzen na tři a půl roku za spoluorganizování celostátní letákové akce, vyzývající k ignorování voleb. V roce 1978 spoluzakladatel VONS. Když se stal v roce 1980 mluvčím Charty 77, byl odsouzen na pět a půl roku do vězení. Z politických důvodů mohl pracovat jako komunální ekonom, údržbář a zámečník. Působil také jako politolog a esejista. Je autorem mnoha filozofických a politologických úvah, vydaných vesměs v samizdatových edicích. Mezi jeho nejznámější dílo patří Eseje z ostrova (1977), Strast z nekonečna (1986) nebo Rozpočítávání dnů a nocí (2001). V roce 1997 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Javorník, nádraží

Dostupné v: English | Česky

Místní nádraží často sloužilo jako výchozí bod, ze kterého se disidenti vydávali na polskou hranici. Moderní historie města je plná národnostních romíšek.

I když se zdejší obyvatelstvo za první republiky politicky orientovalo na německou křesťanskosociální stranu, nakonec při nástupu fašismu v Evropě i zde došlo k silnému posunu a vítězství přívrženců K.Henleina. Javorník se tehdy stal svědkem těžkých provokací německých ozbrojených jednotek Freikorps, které vyvrcholily ve Vidnavě, kde byli zastřeleni dva členové místní finanční stráže. Nakonec trochu klidu přinesla až mobilizace a vstup československých jednotek do pohraničí. Pak byl však javornický výběžek obsazen příznivci Hitlera ještě před mnichovskou dohodou v roce 1938, takže se vlastně jako jeden z prvních dostal do pozdější župy Sudety. Došlo k hospodářské krizi kraje, postupně se všechna výroba přeměňovala pro potřeby armády. Při obratu fronty a postupu sovětských vojsk v Evropě se zde začaly kopat obranné linie, které jsou patrné do dnešních dnů, a nakonec se ve městě objevily i jednotky Wehrmachtu. Blízkost fronty pocítili obyvatelé při bombardování Javorníku leteckými svazy ruských letadel, která tehdy letěla směrem na Polsko. Javorník se dočkal osvobození 8. května 1945, kdy Rudá armáda vstoupila do města.

Podstatné změny k lepšímu se bohužel Javorník nedočkal ani po roce 1945, kdy začala doba msty. Stavěly se tábory pro německé obyvatelstvo, které bylo určeno k deportaci, docházelo k těžkým zločinům jako bylo znásilňování a vraždy. Po odsunu německého obyvatelstva se sem sice nastěhovalo dost českých rodin, ale většina dosavadních hospodářských a společenských svazků byla zpřetrhána, majetek vratislavského arcibiskupství zkonfiskován. Znatelné oživení přichází až v posledních letech díky soukromému podnikání rozvoji a turistického ruchu.

Javorník, nádraží

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo