Brno, internační tábor Pod kaštany
sady Nár. odboje, 602 00 Brno-Královo Pole, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Pomstěte nás, jdeme na smrt

Dostupné v: English | Česky

Před Vánoci roku 1941 se Radko Linhartovi podařilo navštívit svého otce v brněnském táboře Pod kaštany, kde byl zavřený kvůli tomu, že zastával funkci náčelníka Sokolské župy Moravskoslezské. Pro Radko Linharta nebylo snadné získat k návštěvě povolení. Musel jej vyřizovat nejen v Brně, ale i na policejním ředitelství v Berlíně. Před bránu tábora s ním tehdy přijel také švagr Hynek Tošenovský, bylo to v den chystaného transportu vězňů do koncentračního tábora v Osvětimi. „Appelplatz byl zaplněný asi třemi stovkami vězňů,“ vypráví pamětník. „Pochodovali k bráně a najednou sborově zařvali: ,Pomstěte nás, jdeme na smrt!‘ Věděli, že jdou do Osvětimi a že se tam bránou vchází a komínem vychází. Ještě dnes mi z toho běhá mráz po zádech. Venku na cestě švagr tichým hlasem pronesl: ,Pomstíme vás.‘“ Karel Linhart nakonec nebyl do transportu zařazen a věznění přežil. Hynka Tošenovského nacisté tři roky po zmíněné návštěvě veřejně popravili za účast v odboji.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Radko Linhart

Radko Linhart

Narodil se 16. srpna 1921 v Krmelíně na Frýdecko-Místecku. Pokřtěn byl pod širým nebem na hřišti místního Sokola. Členy tělovýchovného spolku byla celá rodina. Otec Karel zastával funkci náčelníka a od roku 1939 i starosty Sokolské župy Moravskoslezské, pod niž spadalo třicet tisíc členů. Radko Linhart byl v listopadu 1942 totálně nasazen v rakouském Theresienfeldu, odkud po dvou letech zběhl a zapojil se do podpory partyzánů v Dolní Bečvě. Spolu se svým švagrem Hynkem Tošenovským jim tajně dodával pečivo. Během protipartyzánské akce Tetřev však byl Hynek Tošenovský zatčen a 23. listopadu 1944 nedaleko vlastního domu veřejně popraven. Radko Linhart převzal švagrovu pekárnu a dál partyzánskou skupinu podporoval. Po válce, v roce 1951, mu komunisté obchod združstevnili. Přesto v ní dalších deset let pracoval jako vedoucí. Když byl jeho bývalý obchod zavřen, přešel do průmyslové pekárny na Hutisku, kde zůstal až do odchodu na penzi. Radko Linhart se celý život aktivně věnoval sportu jako činovník a rozhodčí. Zemřel 10. února 2015.

Brno, internační tábor Pod kaštany

Dostupné v: English | Česky

Na rozhraní brněnských částí Královo Pole, Žabovřesky a Brno-střed, kde dnes stojí rozlehlé sady Národního odboje, se za druhé světové války nacházel internační tábor Pod kaštany. V době první světové války tyto prostory sloužily jako vojenský lazaret a za první republiky je využívala jako kasárna československá armáda. Internační tábor tam zřídilo v roce 1940 gestapo, které v něm zadržovalo moravské odbojáře a politické vězně. K výslechům odtud byli odváděni do sídla gestapa na dnešní právnické fakultě nebo na Kounicovy koleje. Po válce byl tábor zrušen a na části jeho území už v roce 1948 vzniklo obytné sídliště. Zbytky internačního lágru v parku vydržely až do šedesátých let. Dnes je tam umístěna pamětní deska.

Brno, internační tábor Pod kaštany

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo