Mariánská
bývalý komunistický vězeňský tábor · 22137, 363 01 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vánoce roku 1952

Dostupné v: English | Česky

V listopadu 1952 Miroslava Hampla zatkli a odvezli do nápravně pracovního tábora Mariánská na Jáchymovsku. Se zakrytýma očima ho odvedli do sklepa nechvalně proslulého kapucínského kláštera, který se nacházel v prostoru tábora. „Bylo nás tam asi deset nebo jedenáct v cele čtyřikrát pět metrů. Neměli jsme tam místo a museli jsme ležet těsně vedle sebe.“ Miroslav Hampl měl tehdy dvacet let a v přeplněné cele nebyl schopen jít před ostatními vězni na toaletu, která představovala hrnec postavený v rohu cely. „Ze začátku jsem ani nejedl, abych nemusel chodit na záchod, protože jsem se styděl a bylo mi to nepříjemný. Pochopitelně jsem hrozně zeslábl a šel s váhou dolů.“ Stále dokola byl předvoláván k výslechu. Nemohli však z něho dostat doznání. „Trvalo to až do Vánoc a přes Vánoce mě zavřeli do korekce, protože jsem to pořád popíral. Řekli mně, že tam budu tak dlouho, až po mně poroste mech. Sotva jsem se do té korekce vešel a byl tam jen plechovej žánek na potřebu. Bez okna, bez ničeho a tam jsem strávil Vánoce a Nový rok.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miroslav Hampl

Miroslav Hampl

Narodil se v roce 1932 v Křelově u Olomouce. Vždy chtěl cestovat, a tak šel roku 1947 studovat na obuvníka do Baťovy školy, neboť tam byla vyhlídka na práci v cizině. Komunistický převrat roku 1948 však veškeré cestovatelské plány zhatil. Po škole byl vybrán do těžkého průmyslu na roční brigádu. Z nabídnutých možností se rozhodl pro jáchymovské doly, kde pracoval jako kolektor. Seznámil se tam s politickými vězni a všemožně se jim snažil pomáhat. Pomohl také k útěku vězni Bohuslavu Pánkovi. V listopadu 1952 byl Miloslav Hampl sám zatčen. Dne 22. září 1953 byl v Chebu odsouzen na tři roky za sdružování proti republice. Původní návrh zněl na velezradu a špionáž, při vynesení rozsudku však bylo přihlédnuto k jeho dělnickému původu. Byl poslán do tábora Ležnice v Horním Slavkově. Z nesnesitelných pracovních podmínek a šikany ho po čase vysvobodili přátelé vězni, kterým jako civilní zaměstnanec pomáhal. Díky jejich solidaritě začal plnit normy a zvýšily se mu příděly potravin. V září 1954 byl Miroslav Hampl na amnestii podmínečně propuštěn, měl však jako bývalý politický vězeň velké problémy s umístěním v zaměstnání. Nakonec šel pracovat do okresního stavebního podniku, kde zůstal až do důchodu. V roce 1987 jeho dcera Vladimíra s dítětem a přítelem emigrovala do Spolkové republiky Německo.

Mariánská

Dostupné v: English | Česky

Dřívější poutní místo Mariasorg. Tábor začal fungovat 4. června 1949 a původně byl určen pro vězně mladší 25 let. Součástí tábora byly vyšetřovny umístěné v podzemí bývalého kapucínského kláštera. Klášter podlehl demolici, poutní kostel sloužil jako cvičná střelnice, později jako garáže. Vězni z Mariánské pracovali na šachtě Eva, kam se dopravovali tzv. muklovským autobusem – až 150 mužů pochodovalo v pětistupech, omotáno ocelovým lanem.

Mariánská

Na tomto místě

Čtrnáct dní korekce za cokoliv

Čtrnáct dní korekce za cokoliv

Eduard Marek
Nezdařený útěk

Nezdařený útěk

Milan Sehnal
Vánoce roku 1952

Vánoce roku 1952

Miroslav Hampl
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo