Praha, Bartolomějská ulice
bývalá vyšetřovna StB a vazební věznice · Bartolomějská 306/7, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Školení ve vnitřní svobodě

Dostupné v: English | Česky

Tomáš Halík na konci sedmdesátých let a v osmdesátých podstoupil kvůli svým kontaktům s disidenty řadu výslechů, a jak sám říká, nebyl při nich týrán jako odpůrci režimu v 50 letech. StB na něj ovšem vyvíjela psychický nátlak, který pro něj byl, jak říká, podstatnou životní zkušeností: „Člověk měl pocit, že je v takovém rentgenu, který přesně zaznamenává jeho slabá místa, to, po čem touží: ‚Určitě byste rád zase přednášel na univerzitě, to bychom mohli zařídit, určitě byste rád zase cestoval, to není problém, tady to podepište.‘ Nebo na opačnou notu: ‚To víte, máte starou maminku, možná kdybyste se o ni nemohl starat, to by bylo těžké.‘ Bylo to takové školení ve vnitřní svobodě,“ popisuje Halík. Estébácké oddělení proti vnitřnímu nepříteli běžně využívalo IV. správa SNB tzv. sledovačku a VI. správu zpravodajské techniky tzv. odposlechy, pátrala po kompromitujících materiálech, která posléze využívala k vydírání a zastrašování: „Prozradili mi, že pátrali v mém životě, ale nic nenašli. Zdálo se mi, že to u některých z nich vzbudilo určitý typ respektu,“ usmívá se Tomáš Halík. Paradoxně StB nepřišla na to, že Halík je tajně vysvěceným knězem.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D.

Mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D.

Mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D., se narodil 1. června 1948 v Praze v rodině literárního historika PhDr. Miroslava Halíka a jeho ženy Marie Halíkové (roz. Wimmerové). Vystudoval sociologii a filozofii na UK v Praze (1966–1971). Sovětská invaze v roce 1968 ho zastihla na studijním pobytu v Británii. Rozhodl se vrátit a zůstat v Praze. Až do roku 1989 nemohl z politických důvodů přednášet; pracoval jako sociolog, psycholog a později jako psychoterapeut (1970–1990). Působil v kulturním a náboženském disentu (bytové semináře, samizdat, podzemní církev). Roku 1978 byl tajně vysvěcen (v bývalé NDR) na kněze a v osmdesátých letech patřil k nejbližším spolupracovníkům Františka kardinála Tomáška. Po roce 1989 zastával několik významných církevních funkcí a působil jako poradce Václava Havla. Je profesorem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, rektorem univerzitního kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze a prezidentem České křesťanské akademie.

Praha, Bartolomějská ulice

Dostupné v: English | Česky

Nejstarší název Benátská získala ulice od chudé čtvrti, která se v těchto místech nacházela, a podle nevěstince s názvem Benátky. Od konce 14. století do počátku 18. století ulice nesla jméno V Jeruzalémě nebo Jeruzalémská, protože právě na místě veřejného domu založil Jan Milíč z Kroměříže v druhé polovině 14. století Nový Jeruzalém, školu – seminář kazatelů a útočiště kajících se žen. Dnes jsou ve stejných místech budovy policie. Na konci 19. století zde působily řeholnice z Kongregace Šedých sester, které se staraly o nemocné a opuštěné. K úplnému vystěhování kláštera došlo v roce 1949. V tzv. kachlíkárně neboli „na Barťáku“ byla v roce 1947 zřízena věznice Národní bezpečnosti. Od října 1952 se rozšířila o Útvar výkonu vazby Praha 1, po dalším organizačním vývoji byla věznice v září 1963 zrušena. V roce 1950 měla kapacitu dvacet cel pro 120 vyšetřovanců. Byla však mnohonásobně překračována. Na cele stavěné pro 12 vězňů se tísnilo až 45 osob. Tzv. kachlíkára sloužila i jako Hlavní sídlo Státní bezpečnosti (Bartolomějská 14). Dnes objekt využívá Police ČR. Správa vyšetřování StB sídlila v Bartolomějské 10, kde vznikl po sametové revoluci v roce 1989 Ústav pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Vyšetřovací metody StB lze srovnávat se způsoby gestapa. Fyzické a psychické týrání byly zcela běžnými metodami výslechu. Budovou prošly desetitisíce vězněných československých občanů.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo