Praha 2 - Vinohrady, Vinohradská 12, Český rozhlas
hlavní budova Českého rozhlasu · Vinohradská 1409/12, 120 00 Praha-Praha 2, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Střepina není suvenýr

Dostupné v: English | Česky

Když se 21. srpna roku 1968 objevily v Liberci první tanky vojsk států Varšavské smlouvy, neváhal Stanislav Hnělička, plukovník ve výslužbě a válečný hrdina z druhé světové války, ani na vteřinu a zkontaktoval bývalého spolubojovníka Mládka. Společně se vypravili autem z Liberce do Prahy. Auto nechali ve Vysočanech a spěchali k budově Československého rozhlasu. Před budovou stálo v tu chvíli již šest sovětských tanků a Pražané s jejich posádkami vášnivě diskutovali. Situace se změnila poté, co jeden tank najel do barikády a začal hořet. V rozvášněném davu se Stanislavu Hněličkovi hodily zkušenosti z války: „Vzduchem létaly střepiny z hořícího tanku a šokovaní lidé z rozvášněného davu měli tendence brát střepiny ze země do ruky. Ti lidé si to snad chtěli vzít jako suvenýry, tak jsem zařval: ,Nešahejte na to, je to rozpálený, podívejte se, co vám to udělá s botou!‘“ Střetnutí Pražanů s vojáky u rozhlasu si vyžádalo několik obětí a budova rozhlasu byla nakonec obsazena okupanty.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Stanislav Hnělička

Stanislav Hnělička

Stanislav Hnělička se narodil v roce 1922 v Liberci. Ještě před dosažením plnoletosti uprchl z Protektorátu Čechy a Morava, aby vstoupil do armády a účastnil se bojů na Středním východě. Bojoval u Tobruku. Poté byl převelen do Anglie a po vylodění v Normandii se účastnil obléhání u Dunkerque. Jeho hrdinství bylo oceněno nejen Polským a dvěma Československými válečnými kříži, ale v roce 2005 také francouzským Řádem čestné legie. Po únoru 1948 byl perzekvován a vězněn. V současnosti se aktivně zapojuje do práce Československé obce legionářské a zasloužil se o umístění důstojného pomníku československým vojákům ve Francii. V roce 2007 udělil prezident republiky Stanislavu Hněličkovi Řád Bílého Lva.

Praha 2 - Vinohrady, Vinohradská 12, Český rozhlas

Dostupné v: English | Česky

Budova Československého (dnes Českého) rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze se jako objekt mimořádného strategického významu dvakrát ocitl v ohnisku zájmu okupačních mocností. Těžké boje o ni byly svedeny během Pražského povstání na konci druhé světové války. Dne 5. května 1945 začal rozhlas vysílat českou hudbu a i z úst redaktorů se ozývala čeština. Němci se pokusili vysílání ukončit, ale do éteru se podařilo vyslat volání o pomoc. Podruhé se před budovou střílelo v srpnu 1968, kdy se vysílání Československého rozhlasu pokoušeli umlčet sovětští okupanti.

Praha 2 - Vinohrady, Vinohradská 12, Český rozhlas

Na tomto místě

Jediná oběť, kterou jsem uvnitř viděl

Jediná oběť, kterou jsem uvnitř viděl

boj o rozhlas v květnu 1945
Než jim došlo, že tam mají škodnou

Než jim došlo, že tam mají škodnou

Divadlo Semafor
Střepina není suvenýr

Střepina není suvenýr

Stanislav Hnělička
Vlajka od krve

Vlajka od krve

21.8.1968 - Invaze vojsk…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo