Tobruk
libyjské přístavní město · Tubruq, Libye
  • Příběh
  • Místo

Čekáte, odkud to do vás nasypou

Dostupné v: English | Česky

V říjnu roku 1941 dorazil do Tobrúku 11. československý pěší prapor čítající 643 mužů. Stanislav Hnělička vysvětluje, proč na tom byli u Tobrúku českoslovenští vojáci hůře než ostatní: „Němci nás nevnímali jako normální vojáky, ale jako zrádce z protektorátu. Přísahali jsme si, že i když bude nejhůře, do zajetí se v žádném případě nedostaneme.“ Stanislav Hnělička popisuje průběh jedné z mnoha průzkumných hlídek: „Nejprve jsme se za svítání proplazili minovým polem, v tichosti přestříhali ostnaté dráty, přeskákali zbytky překážek. Pak už jen čekáte, odkud to do vás Němci či Italové zblízka nasypou. Tenkrát jsme měli štěstí, protože jsme zaútočili tak nečekaně, že utekli.“ Vojáky v Tobrúku ohrožovaly nejen nepřátelské armády, ale sužovala je i denní vedra dosahující někdy až padesáti stupňů, noční mrazy a častý nedostatek vody. Za účast v boji o Tobrúk byl Stanislav Hnělička oceněn Medailí Za chrabrost. V rozkaze Československé vojenské mise v Jeruzalémě se píše: „Svobodník Stanislav Hnělička jako první z průzkumné hlídky odvážně vnikl 10. prosince 1941 do opevněného nepřátelského postavení a zúčastnil se největšího počtu riskantních průzkumných hlídek své čety. V bojích vždy projevoval odvahu a srdnatost.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Stanislav Hnělička

Stanislav Hnělička

Stanislav Hnělička se narodil v roce 1922 v Liberci. Ještě před dosažením plnoletosti uprchl z protektorátu Čechy a Morava, aby vstoupil do armády a účastnil se bojů na Středním východě. Bojoval u Tobrúku. Poté byl převelen do Anglie a po vylodění v Normandii se účastnil obléhání u Dunkerque. Jeho hrdinství bylo oceněno nejen polským a dvěma československými válečnými kříži, ale v roce 2005 také francouzským Řádem čestné legie. Po únoru 1948 byl perzekvován a vězněn. V současnosti se aktivně zapojuje do práce Československé obce legionářské a zasloužil se o umístění důstojného pomníku československým vojákům ve Francii. V roce 2007 udělil prezident republiky Stanislavu Hněličkovi Řád Bílého lva.

Tobruk

Dostupné v: English | Česky

O severoafrický přístav Tobruk bylo během druhé světové války svedeno několik bitev. Město bylo několikrát dobyto oběma stranami. Od října 1941 se obrany města účastnily i jednotky Československé armády pod velením podplukovníka Karla Klapálka.

Tobruk

Na tomto místě

Čekáte, odkud to do vás nasypou

Čekáte, odkud to do vás nasypou

Stanislav Hnělička
Po zuby ozbrojení zajatci

Po zuby ozbrojení zajatci

Podplukovník Jan Šanovec
Štěstí z nebe

Štěstí z nebe

Major Pavel Vranský
V sedmnácti vojákem

V sedmnácti vojákem

Jan Perl, podplukovník v. v.
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo