Machnówka
dějiště bitvy 2. světové války · Machnówka, Polsko
  • Příběh
  • Místo

Snídali, mlha se zvedla a začala jatka

Dostupné v: English | Česky

Dne 9. září 1944 pochodovala třetí čs. brigáda po silnici v trojstupech v domnění, že jsou před ní jednotky Rudé armády. Brigáda byla složena převážně z nezkušených volyňských Čechů, Rusínů a Čechoslováků, mnozí měli za sebou věznění v ruském gulagu. Když se vojáci zastavili a začali snídat, zvedla se mlha a ukázalo se, že jsou obklíčeni nově přisunutou německou 75. pěší divizí, ta spustila dělostřeleckou a kulometnou palbu. Předem zastřílený wehrmacht rozpoutal doslova peklo. Mnozí vojáci neuposlechli rozkaz a dali se na útěk. Jeden z velitelů Oldřich Kvapil vzpomínal, že k zastavení prchajících použil osobní zbraně, zastřelil je za dezerci. Podle pamětníků deset minut létaly vzduchem jen střepiny a části lidských těl. Právě tady zahynulo nebo bylo raněno 611 čs. vojáků. Velení brigády dostalo chybné informace od Rudé armády a vlastní průzkum nebyl úspěšný. Po bitvě v noci na 10. září maršál Koněv, velitel 1. ukrajinského frontu, odvolal velitele čs. armádního sboru gen. Kratochvíla a nahradil ho dosavadním velitelem 1. brigády Ludvíkem Svobodou. Tímto aktem Rusové porušili mezinárodní dohodu s čs. exilovou vládou, pod kterou spadaly personální náležitosti velení čs. armády. Ve zvukovém klipu slyšíte vzpomínky Václava Bouzka, Rostislava Čecha, Marie Kvapilové, Miroslav Škrábala a Jana Plovajka. „Bylo deštivo a bláto… Nikdo nevěděl, co se děje. Nad ránem to začalo a mlátili nás do dvou hodin. Každý se schoval, kam mohl, aby se nedostal do palby… S Jiřinkou jsme říkaly, skočíme se napít do domečku. Jak jsme odešly od auta, tak tam práskla mina. Libuška Mrázková byla těžce raněná do dutiny břišní. Dala jsem jí první pomoc, převázaly jsme jí a vezly na ošetřovnu. Jak jsme jely, stříleli přede mnou i za mnou. Na ošetřovně bylo plno raněných, ale nezachránili ji… Některý vojáci vzali nohy na ramena, nevěděli, kam patří. Pak to hnali zase zpátky… Nad ránem jsem chtěl, aby se zakopali. Velitel říkal, ne, bude se postupovat. Rozebral jsem automat a říkal, hoši, dneska bude perný den. Ozvalo se húúú a přiletěl granát a další šup, nedolétl. Říkám, zle, zastřelují se. Bez rozkazu jsem běžel pro střelivo…“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Čechoslováci na východní frontě 2 sv. války

Čechoslováci na východní frontě 2 sv. války

1. československý armádní sbor byla jednotka československé zahraniční armády bojující ve druhé světové válce na východní frontě po boku Rudé armády. V roce 1939 ilegálně utekly stovky Čechoslováků do Polska, kde vytvořily vojenský legion. Po porážce Polska jednotky, pod velením Ludvíka Svobody, ustoupily k rumunským hranicím, kde je zajala Rudá armáda. V SSSR byli Čechoslováci internováni a část se ocitla v sovětských gulazích. V druhé polovině roku 1941 po napadení Sovětského svazu nacistickým Německem se čs. diplomacii podařilo přesvědčit sovětskou vládu a v Rusku vzniklo čs. zahraniční vojsko. Počátkem roku 1942 se v uralském městě Buzuluku začala formovat brigáda, kam vstupovali i čs. občané žijící v SSSR, slovenští zajatci a přeběhlíci, původně bojující ve slovenské armádě proti SSSR, čs. vězni sovětských gulagů, později i volyňští Češi. Vojenský sbor prošel bitvami o Sokolovo, Kyjev, u Čerchaňova, Vasilkova, Bílé Cerekve, Žaškova a Ostrožan, Karpatsko-dukelskými operacemi, boji na Slovensku a osvobozováním čs. území v tzv. Ostravsko-opavské operaci.

Machnówka

Dostupné v: English | Česky

Polská vesnice Machnówka se za 2. světové války stala místem jedné z nejkrvavějších bitev 1. československého armádního sboru na východní frontě během Karpatsko-dukelské operace. Československé jednotky utrpěly obrovské ztráty, největší během války v průběhu jediného dne. Bitva se odehrála 9. září 1944.

Machnówka

Na tomto místě

Použil jsem zbraň proti vlastním mužům

Použil jsem zbraň proti vlastním mužům

Doc. Ing. Oldřich Kvapil, …
Snídali, mlha se zvedla a začala jatka

Snídali, mlha se zvedla a začala jatka

Čechoslováci na východní fr…
Ty boty jsem si od něj koupil

Ty boty jsem si od něj koupil

Vladimír Ponikelský, k…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo