Bystřice nad Pernštejnem, základní škola T. G. Masaryka
bývalý německý lazaret · Tyršova 409, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Smrt nejlepšího přítele

Dostupné v: English | Česky

V pondělí 7. května 1945 se Ladislav Švec jako člen partyzánského oddílu Dr. Miroslav Tyrš účastnil odzbrojování posádky německého lazaretu sídlícího v měšťanské škole v Bystřici nad Pernštejnem. „Během pár minut se nám podařilo odzbrojit takových pětadvacet německých vojáků,“ vzpomíná na hladký začátek akce. Posádka lazaretu ale ještě předtím vyrozuměla německé vojáky z pancéřového vlaku na nádraží a ti jí přišli na pomoc. Došlo k přestřelce, při které zahynuli dva partyzáni stojící na stráži – František Kupsa a Švecův nejlepší přítel Janko Silný. „Janko tam zastřelil dva Němce, ale i on a Kupsa dostali zásah a byli na místě mrtví,“ dodává Ladislav Švec, který se štěstím vyvázl a o čtyři dny později, už v době míru, šel v Bystřici nad Pernštejnem na pohřeb dvou bojových druhů padlých v posledních hodinách války.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ladislav Švec

Ladislav Švec

Narodil se 26. listopadu 1920 v Daňkovicích na Českomoravské vrchovině. V roce 1942 byl nuceně nasazen na práci v Mostě. Když viděl, jak se tam Němci chovají k ruským, polským a srbským zajatcům, rozhodl se pro útěk. V okolí Daňkovic se s dalšími utečenci schovával v lesích a potom se přidal k partyzánskému oddílu Čapajev, kde fungoval většinou jako rozvědčík. V říjnu 1944 byl u Pelhřimova vysazen sovětský partyzánský oddíl s názvem Dr. Miroslav Tyrš. S tímto oddílem se Ladislav Švec od prosince zúčastnil několika přepadů a přestřelek s Němci. Při jedné z nich 7. května 1945 v Bystřici nad Pernštejnem padl jeho nejlepší přítel Janko Silný. Po válce se Ladislav Švec oženil a s manželkou se přestěhoval do Mostkova v okrese Šumperk. Od roku 1948 až do důchodu pracoval ve Sboru národní bezpečnosti (SNB).

Bystřice nad Pernštejnem, základní škola T. G. Masaryka

Dostupné v: English | Česky

Základní škola T. G. Masaryka v bystřici nad Pernštejnem byla postavena v roce 1936. Za války sloužila jako německý lazaret. Dne 7. května 1945 v ní došlo k přestřelce mezi německou posádkou a členy partyzánského oddílu, na jehož straně bojovali i členové revolučního národního výboru. Při střetu zahynuli partyzáni František Kupsa a Janko Silný, kteří mají na škole pamětní desku.

Bystřice nad Pernštejnem, základní škola T. G. Masaryka

Na tomto místě

Smrt nejlepšího přítele

Smrt nejlepšího přítele

Ladislav Švec
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo