Mauthausen
nacistický koncentrační tábor · Erinnerungsstraße 1, 4310 Marbach, Rakousko
  • Příběh
  • Místo

Propuštění je možné jen komínem

Dostupné v: English | Česky

„Příjezd do Mauthausenu byl hroznej,“ vzpomíná Miloslav Čeřenský na svůj pobyt v likvidačním táboře. Když po příjezdu na nádraží opustili noví vězni město Mauthausen a pochod se vydal směrem k táboru, začali esesáci mlátit starší lidi pažbami. „Docházeli jsme nahoru k Mauthausenu, vlevo byla ohromná stavba, říkalo se tomu Rusenlágr, protože oni předpokládali, že válku vyhrajou a že budou mít statisíce zajatců. Tam jsem prvně viděl to hrozný tempo, tu hroznou skutečnost, která mě čeká, a to jsem ještě nevěděl, jakej je kamenolom a komanda smrti.“ Každý nový příchozí se musel svléknout, oholit a umýt ve sprchách. „Takhle vás tam rozpařej a vyženou zpátky na apelplac. V červenci, v srpnu to nevadí, ale v zimě to je hrozný. Nechaj vás tam hodinu, dvě, dvanáct hodin stát nahýho v pozoru, ať je teplo, ať pálí slunce, ať je mráz, ať prší, chumelí, a teprve pak vám přidělí zakrvácené hadry.“ Velitel tábora pak nově příchozí vítal slovy: „Propuštění odsud je možné jen komínem.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miloslav Čeřenský

Miloslav Čeřenský

Miloslav (Míťa) Čeřenský se narodil 18. října 1918 v Pardubicích, vystudoval obchodní akademii. Otec byl typograf, matka švadlena v domácnosti. Otec navázal během německé okupace spojení s výsadkářem Valčíkem v hotelu Veselka. Přes otce se odboje zúčastnil i Miloslav, který většinou působil jako spojka nebo podával různé informace. Po atentátu na Heydricha byl otec jako jeden z prvních z Pardubic popraven, a sice 4. 6. 1942 na Zámečku. Miloslav (Míťa) byl také zatčen, odsouzen a poslán do koncentračního tábora v Mauthausenu. Pracoval v kamenolomu a později jako písař. Strávil zde zbytek války. V roce 1945 (21. 5.) se vrátil zpět do Pardubic. Po válce nastoupil znovu do Východočeského elektrárenského svazu. V padesátých letech pracoval jako klempíř a poté dělal správce rekreačních míst (na chatě v Desné a na Luční boudě) a spravoval lyžařské vleky. V roce 1980 odešel do důchodu.

Mauthausen

Dostupné v: English | Česky

Komplex táborů v okolí městysu Mauthausen-Gusen v Horních Rakousích byl budován již od roku 1938 a byl určen především pro politické odpůrce nacistického režimu, kteří měli být „vyhlazeni prací“. Úmrtnost byla obrovská, podle některých zdrojů zde bylo až 320 tisíc obětí. Vězni umírali vyčerpáním při nepředstavitelně těžké práci v přilehlých kamenolomech a průmyslových podnicích. Museli například vynášet až padesátikilové kamenné bloky po neblaze proslulých mauthausenských schodech. Vězni neschopní práce byli systematicky likvidováni, od roku 1941 zde byla pravidelně používána plynová komora. Z téměř osmi tisíc Čechoslováků uvězněných v táboře polovina nepřežila. V rámci odvetných opatření po atentátu na Reinharda Heydricha bylo v Mauthausenu 24. října 1942 popraveno střelou do týlu 261 československých odbojářů a jejich rodin, včetně dětí. Další Češi byli popraveni v lednu 1943 a v únoru 1944.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo