Praha, tzv. Domeček
bývalá komunistická vyšetřovna · Kapucínská 99/1, 118 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vězeňské heslo: Vydržet!

Dostupné v: English | Česky

Tomáše Sedláčka zatkli v únoru 1951. V Domečku si ho převzal velitel Pergl: „Na dřevěné tabuli visela pouta, okovy a další mučicí nástroje. Zastavil se a ukázal na ně, abych viděl, co mě čeká.“ Sedláčkovi zavázali oči a odvedli k vyšetřovateli Řičicovi: „Hovořte o své trestné činnosti! Nevěděl jsem, o čem mám mluvit, řekl jsem, že nevím, což bylo považováno za zapírání. Spoutali mě do řetězů, na nohy mi dal okovy a dostal jsem první facky.“ Třiatřicetiletého Sedláčka mučili nespaním. Na cele 2 x 4 metry chodil ode zdi ke zdi, opakoval si sám pro sebe heslo „Vydržet!“. Devět dní a nocí chodil, pak podepsal výslechové protokoly. Vyspal se a odvolal je. Pak se martyrium opakovalo. Sedláčka tu drželi téměř rok v izolaci.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Narodil se roku 1918 ve Vídni. Po maturitě nastoupil na povinnou vojenskou službu a po ní byl v roce 1937 přijat na vojenskou akademii v Hranicích na Moravě. Po okupaci v roce 1940 utekl „balkánskou cestou“ do Francie, po jejím pádu do Velké Británie. Do léta 1944 sloužil u dělostřelectva, pak byl převelen na východní frontu do Sovětského svazu. S paradesantní brigádou se účastnil karpatsko-dukelské operace a vojenských operací během Slovenského národního povstání. Po válce krátce sloužil v divizním štábu v Plzni. Zatčen byl 11. února 1951, ve vykonstruovaném procesu si vyslechl obvinění ze špionáže v protistátní skupině Irena. V létě 1952 jej odsoudili za vlastizradu na doživotí. Prošel věznicemi Pankrác, Mírov, Leopoldov, Valdice a lágrem Bytíz. Propuštění se dočkal 11. května 1960 na amnestii. Po roce 1989 byl rehabilitován a povýšen až do nejvyšší vojenské hodnosti armádního generála. Zemřel v srpnu 2012.

Praha, tzv. Domeček

Dostupné v: English | Česky

Věznici spravovalo komunistické Ministerstvo národní obrany, sídlilo zde Obranné zpravodajství, vojenská obdoba Státní bezpečnosti. Nelidským utrpením zde při výsleších prošly stovky československých vojáků. OBZ je vinilo z velezrady a špionáže. V roce 1955 byla věznice zrušena a její bývalý sadistický velitel František Pergl, přezdívaný Suchá lípa, byl odsouzen na 15 let vězení mj. za týrání vězňů.

Praha, tzv. Domeček

Na tomto místě

Fackující dělník z ČKD

Fackující dělník z ČKD

Jaroslav Řičica
Na cele s generálem Píkou

Na cele s generálem Píkou

Václav Kříž
Noc hrůzy

Noc hrůzy

Miroslav Kácha
Roťák uměl dát facku, jako když do vás narazí stěhovací a…

Roťák uměl dát facku, jako když do vás narazí stěhovací a…

Antonín Husník
Vězeňské heslo: Vydržet!

Vězeňské heslo: Vydržet!

Tomáš Sedláček
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo