Leopoldov
věznice v bývalé pevnosti · Gucmanova 670/19, 920 41 Leopoldov, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Měli své způsoby, jak nás likvidovat

Dostupné v: English | Česky

Luboš Jednorožec se dostal do Leopoldova s šestnáctiletým trestem za útěk z lágru Horní Slavkov a pokus o přechod státní hranice. V Leopoldově vězně nemlátili, ale týrali je jiným způsobem. Museli pochodovat ve dřepu, dělat kliky. Nebo je zpocené nechali stát pod otevřeným oknem. „Když na tebe přišel studený mráz, dostal jsi většinou zápal plic. Byl jsi podvyživený. Odvezli tě do nemocnice, kde lékaři neměli žádný léky. Tam jsi potom pošel.“ Aby si ukrátili čas mimo pracovní dobu a „nezblbli“, vyučovali se vězni navzájem. Probíhala čilá výměna motáků mezi společnými celami, kde měli tužky a papíry, a samotkami, kde byli většinou zavření političtí vězni. Luboš měl dokonce všitou malou kapsičku v podpaží, kde mohl motáky schovat.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Luboš Jednorožec

Luboš Jednorožec

Narodil se 17. dubna 1925 v Praze-Břevnově. Jeho rodiče měli kožedělnou dílnu. Komunisté jim ji v roce 1948 zabavili, poté, co se Lubošův bratr podílel na organizaci studentského pochodu na Hrad a následně emigroval do Rakouska. Luboš byl i se svým otcem zatčen v březnu 1950 za to, že věděl o připravovaném útěku jejich rodinné známé za hranice a neoznámil to. Komunistický soud mu za to vyměřil 10 let kriminálu, otce, který se psychicky zhroutil, propustili. Po zdařilém útěku z jáchymovského dolu v roce 1951 byl devět měsíců na útěku, skrýval se u přátel a známých. Při pokusu o ilegální přechod hranic byl i se snoubenkou dopaden. Byl odsouzen celkem na 28 let kriminálu. Propuštěn byl na amnestii roku 1960. Oženil se a v roce 1964 se znovu pokoušel se ženou emigrovat na Západ. Ani tento pokus se nezdařil. Z Jugoslávie byli vyhoštěni a v Praze je čekal soud. Luboš byl jako organizátor odsouzen na dva a půl roku nepodmíněně. Propuštěn byl v roce 1967. Během pražského jara 1968 Luboš viděl poslední příležitost k emigraci. Na fiktivní oznámení o smrti bratra dostal zpět pas a ihned odjel s rodinou do Vídně. Tam na ně čekal bratr Ivan. Společně poté odjeli do USA, kde žijí dodnes. Luboš se po revoluci v roce 1989 ještě do Čech vrátil, ale po automobilové nehodě přišel o nohu. Dnes žije ve Fountain Valley nedaleko San Franciska.

Leopoldov

Dostupné v: English | Česky

Leopoldovská věznice patřila k nejhorším v celém Československu. S politickými vězni zde bylo zacházeno mimořádně krutým způsobem, byla jim odpírána lékařská péče a nutné léky, byla systematicky porušována i jejich nejzákladnější lidská práva. Řada z nich zemřela v důsledku krutého zacházení a odepření nutné léčby.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo