Svatobořice - Mistřín
bývalý internační tábor · Vrbátky 317/1, 696 04 Svatobořice-Mistřín, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Krásná Kleopatra

Dostupné v: English | Česky

V září roku 1942 byla Drahoslava Lošťáková se sestrou Libuší a matkou po příjezdu do internačního tábora Svatobořice přidělena do baráku číslo 3, který byl v ženské, horní části tábora. Každý barák měl svého velitele z řad vězňů. Drahoslava Lošťáková vzpomíná, že na trojce jím byla krásná žena, které nikdo neřekl jinak než Kleopatra. Ta prý díky své kráse zachránila mladé dívky z baráku před zneužitím gestapáky. „Naše velitelka baráku byla Kleopatra, která nás zachránila před gestapáky. Oni okamžitě dali zvlášť do té sborovny mladý holky do dvaceti let. Měly jsme být k ruce těm gestapákům. Jenomže dole velitelka baráku, překrásná ženská, takovou neuvidíte. Krásný přirozený rusý vlasy a oči zelený jak trávník a ta byla okamžitě těch gestapáků. Ta nás před nimi zachránila.“ V táboře byla Drahoslava Lošťáková internována až do 14. dubna 1945, kdy byla propuštěna.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Drahoslava Lošťáková

Drahoslava Lošťáková

Drahoslava Lošťáková, rozená Dostálová, se narodila v roce 1922 v Olomouci. Její bratr František v květnu 1939 utekl z okupované země do Francie. Po kapitulaci Francie byl evakuován do Velké Británie, kde se stal pilotem 311. čs. bombardovací perutě. V ostrovní zemi byl necelé tři roky, a dokonce se tam i oženil a měl dceru Josefínu. Nakonec však při cvičném letu 24. dubna 1943 zahynul. V roce 1942 byla Drahoslava Lošťáková jako celý ročník 1922 povolána na totální nasazení do Steyru v Rakousku. Při návratu domů na vlastní žádost byla i s rodiči a sestrou zatčena a internována ve Svatobořicích. Po atentátu na Heydricha byli totiž v rámci Akce E (Emigranten) zatčeni a uvězněni blízcí příbuzní mužů, kteří utekli do zahraničí a byli podezřelí ze vstupu do spojeneckých vojsk. Zatímco sestra Libuše byla po půl roce kvůli těžkému zánětu pohrudnice propuštěna, pamětnice a její matka Josefa byly ve Svatobořicích internovány až do konce války. Otec Alois byl od rodiny oddělen a odvezen do Brna a potom do Osvětimi, kde 25. února 1943 zahynul. Dne 14. dubna 1945 byla Drahoslava Lošťáková i s maminkou z tábora propuštěna. Po válce vystřídala několik povolání a dnes žije v Uherském Hradišti.

Svatobořice - Mistřín

Dostupné v: English | Česky

Za první světové války byla ve Svatobořicích zřízena baráková kolonie pro uprchlíky z Haliče. Ve 20. a 30. letech tam byl chorobinec a po okupaci nacistickým Německem byl v těchto objektech zřízen internační tábor pro občany židovského původu a politické vězně. Většinou šlo o příbuzné osob české národnosti, které za války uprchly do zahraničí a bojovaly ve spojeneckých armádách. Podle odhadů táborem prošlo více než 2600 lidí a průměrně jich v něm žilo 1200. Po válce sloužil několik let jako internační středisko pro nemocné a tzv. přestárlé Němce. Dnes se budovy bývalého tábora nacházejí v objektu textilky.

Svatobořice - Mistřín

Na tomto místě

Házeli po mně shnilou řepou

Házeli po mně shnilou řepou

Ingeborg Cäsarová, rozená P…
Krásná Kleopatra

Krásná Kleopatra

Drahoslava Lošťáková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo