Tobruk
libyjské přístavní město · Tubruq, Libye
  • Příběh
  • Místo

V sedmnácti vojákem

Dostupné v: English | Česky

Jan Perl se coby příslušník československého praporu zúčastnil v roce 1941 obléhání Tobrúku. Když do města se svou jednotkou přijel, všechny studny byly otrávené. „Slavný Tobrúk se vepsal do dějin afrických bojů taky tím, že každou chvíli ho obsazoval někdo jiný. Jednou to byli Němci, pak to byli Taliáni, pak to byli Angličané, pak to byli Jihoafričané, Australané. Co bylo nejhorší, Němci byli s Taliánama pohromadě, a když je Angličané vyhnali, tak otrávili studny, a my když jsme tam přišli, tak se voda nedala pít. Bylo to nebezpečné. Angličané tam přitáhli nějaké stroje na filtrování mořské vody. Takže jsme měli tý vody poměrně dost, ovšem to byla hrůza. Než si člověk na to zvykne. Ta sůl je tam pořád cítit, sice ta voda je nezávadná, ale absolutně nechutná.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Perl, podplukovník v. v.

Jan Perl, podplukovník v. v.

Narodil se v roce 1922 v československé rodině žijící ve Vídni. Navštěvoval německé školy ve Vídni. Po anšlusu Rakouska v roce 1938 odešla rodina do Československa. V roce 1939 utekl spolu s kamarády z protektorátu Čechy a Morava a v polském Krakově vstoupil do zahraniční armády plukovníka Ludvíka Svobody. Po porážce Polska v září 1939 odešel celý československý Legion Polski do sovětského zajetí. Jan Perl byl internován v táboře v Jarmolinci a v Suzdalu. V dubnu 1941 odjel do Palestiny, kde vstoupil do britské armády, a posléze se připojil k československému praporu generála Klapálka v egyptské Alexandrii. Zúčastnil se bojů v libyjské poušti, na syrsko-tureckých hranicích a obléhání Tobrúku na podzim 1941. Po přeškolení na obsluhu protiletadlového děla působil v Haifě, Bejrútu a opět v Tobrúku. V roce 1943 na lodi Mauretania odplul do Anglie. Zde absolvoval výcvik na tankistu a byl nasazen v bojích u Dunkerque na přelomu let 1944 a 1945. Dne 17. května 1945 se účastnil slavnostní přehlídky v osvobozené Praze. Po válce pracoval u ČSA, byl propuštěn roku 1951 a mohl vykonávat pouze manuální práce. Po těžkém pracovním úrazu se mu podařilo vrátit se do služeb ČSA. Jan Perl zakončil válku v hodnosti podporučíka, po roce 1989 byl za zásluhy povyšován až do hodnosti podplukovníka ve výslužbě, byl několikrát vyznamenán, mimo jiné medailí Africa Star.

Tobruk

Dostupné v: English | Česky

O severoafrický přístav Tobruk bylo během druhé světové války svedeno několik bitev. Město bylo několikrát dobyto oběma stranami. Od října 1941 se obrany města účastnily i jednotky Československé armády pod velením podplukovníka Karla Klapálka.

Tobruk

Na tomto místě

Čekáte, odkud to do vás nasypou

Čekáte, odkud to do vás nasypou

Stanislav Hnělička
Po zuby ozbrojení zajatci

Po zuby ozbrojení zajatci

Podplukovník Jan Šanovec
Štěstí z nebe

Štěstí z nebe

Major Pavel Vranský
V sedmnácti vojákem

V sedmnácti vojákem

Jan Perl, podplukovník v. v.
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo