Jevišovka
Jevišovka, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Strýc Slunský

Dostupné v: English | Česky

Nejen odchody, ale také občasné návraty do původních domovů byly pro bývalé obyvatele chorvatských vesnic velmi obtížné. Na jedné straně existovaly byrokratické obstrukce – po nastolení železné opony se chorvatské vesnice nacházely v hraničním pásmu a vstup byl možný pouze na povolení, na druhé straně vrátit se do domova, který už nebyl domovem, představovalo velké psychické vypětí. „Strýc Slunský měl hospodu. Pak se jednou přišel do Frélichova podívat, musel tam nechat i koně. A s těmi koňmi šel po cestě Čech, co zabral jeho majetek. Strýc viděl své koně, šel k nim, chytil je za krk a pomátl se z toho. Už pak nebyl normální. Když tenkrát uviděl koně, které měl tak rád, ale které mu už nepatřili, tak mu to vzalo rozum. To bylo moc smutné.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Regen

Josef Regen

Josef Regen se narodil v roce 1929 v chorvatském Frélichově (dnes Jevišovka) na jižní Moravě. Jeho rodným jazykem je chorvatština, za první republiky se ve škole učil česky, po zabrání Sudet chodil do německé školy. Za války se v Mikulově vyučil hodinářem, tomuto řemeslu se později věnoval celý život. V roce 1949 byla jeho rodina z Frélichova vystěhována, otec odmítl přestěhovat se na severní Moravu, zůstali proto v Rajhradicích u Brna. Kvůli svému původu rodina čelila řadě překážek ze strany komunistického režimu. Po roce 1989 se Josef Regen prostřednictvím Sdružení občanů chorvatské národnosti v ČR aktivně zapojil do života chorvatské komunity u nás. Nyní žije v Brně. Moravskou variantu chorvatštiny dosud aktivně používá a ovládá na velice vysoké úrovni.

Jevišovka

Dostupné v: English | Česky

Obec, nacházející se na soutoku řek Dyje a Jevišovka, se až do roku 1950 jmenovala Frélichov a byla osídlena převážně chorvatským obyvatelstvem. Chorvati přišli na jižní Moravu v 16. století, když prchali před Turky postupně dobývajícími Balkán. Na moravsko-rakouských hranicích je místní vrchnost usídlila v několika zpustlých a vylidněných obcích, oni je zvelebili a hospodářsky pozvedli. Chorvati, žijící se svými českými a německými sousedy, si po staletí udrželi vlastní jazyk, kulturu, tradice a zvyky. Po záboru Sudet museli narukovat do německé armády, což se stalo záminkou k jejich vysídlení po únoru 1948. V nově osidlovaném pohraničí pro původní starousedlíky už nebylo místo.

Jevišovka

Na tomto místě

Červená karkulka na bílém sněhu

Červená karkulka na bílém sněhu

Stefanie Marek
Dnes nás budou stěhovat

Dnes nás budou stěhovat

Marie Čtvrtlíková
Chorvatský kiritof

Chorvatský kiritof

Magdalena Czehowská
Strýc Slunský

Strýc Slunský

Josef Regen
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo