Nový Přerov
Nový Přerov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vesnice na hranicích

Dostupné v: English | Česky

Chorvatská kolonizace na Moravě má své počátky v 16. Století. Chorvaté tehdy utíkali z neklidného Balkánu a kníže Liechtenštejn jim nabídl, aby osídlili zpustlé vesnice na jeho panství. Jednou z takových byl i Přerov. Původní osada, Starý Přerov, byla vypálená, Chorvati se proto usadili opodál a svou osadu nazvali Novým Přerovem. Domy si stavěli z černých hliněných cihel a střechy pokrývali rákosem. Když v roce 1918 vznikla první československá republika, Starý Přerov, nyní už jen statek, patřící Juliu Meinlovi, zůstal v Rakousku, Nový Přerov připadl Československu. Nová hranice zkomplikovala život mnohým obyvatelům pohraniční obce. Stalo se totiž, že velká část z nich měla svá pole na území, které nyní patřilo do Rakouska. Josef Kusmič, Chorvat narozený v Novém Přerově, vzpomíná: „Přerované měli pole v Rakousku. Třeba Franc Kusmić tam měl taky pole a byl tam každý den. My měli jen čtyři měřice, ale někteří tam měli i deset, patnáct měřic. Tak tam chodili pořád. Financové už ani nezavírali závory, protože pořád někdo jezdil.“ Že vytyčování hranice nebralo ohledy na faktické potřeby obyvatel pohraničí, dokazuje i další příklad, na který Josef Kusmič vzpomíná: „V Přerově jsme měli dva kopce, Mladý kopec a Starý kopec, tam měli Chorvati sklepy, asi pět nebo šest jich tam bylo. A představte si, když dělali za republiky hranici, vytyčili ji tak, že šla skrz jeden z těch sklepů. Byl to dlouhý sklep a to, co bylo vzadu, patřilo k Rakousku, to vpředu bylo československé. Tak hloupě tu hranici tehdy udělali!“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Kusmič

Josef Kusmič

Pan Josef Kusmič se narodil v roce 1929 v Novém Přerově, chorvatské vesnici na jižní Moravě. Byl nejmladší ze čtyř bratrů, za války se rodičům narodila ještě sestra Marie. Rodina mluvila doma chorvatsky, Josef navštěvoval české školy, po záboru Sudet německé. Poté, co do německé armády narukovali dva bratři a otec, dostal na starost celé domácí hospodářství. Když se válka chýlila ke konci a přes Přerov šla fronta, dům Kusmičů celý vyhořel. V roce 1948 byli Kusmičovi jako jedna z prvních chorvatských rodin vystěhováni do Huzové v Jeseníkách, kde pracoval v zemědělství - celoživotní láska ke koním. Vojenskou službu si odsloužil u jednotek PTP. Jeho žena Anna Šalamunová je Chorvatka pocházející z Frélichova. V současnosti oba žijí ve Šternberku, ovládají chorvatštinu na velice dobré úrovni, avšak se svými dětmi museli mluvit česky.

Nový Přerov

Dostupné v: English | Česky

Nový Přerov (chorvatsky Nova Prerava) je jihomoravská obec, ležící v těsné blízkosti hranice s Rakouskem. Od 16. století do roku 1948 tvořili většinu místních obyvatel Chorvati. Na přelomu 40. a 50. let však byli prohlášeni za politicky nespolehlivé a násilně vystěhováni do moravského vnitrozemí.

Nový Přerov

Na tomto místě

Kosení na minovém poli

Kosení na minovém poli

Jakob Gregor
Případ zavražděného Michala Kocha

Případ zavražděného Michala Kocha

Michal Koch
Vesnice na hranicích

Vesnice na hranicích

Josef Kusmič
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo