Nový Přerov
Nový Přerov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Kosení na minovém poli

Dostupné v: English | Česky

V dubnu 1945 přecházela přes Nový Přerov fronta. Ruští vojáci bojovali s německými o klíčové pozice, oblíbenou metodou, která měla nepřítele zastavit, byly nášlapné miny. Ty ohrožovaly životy místních obyvatel ještě mnoho let po válce, nikdo totiž nevěděl, kde miny leží a k řádnému odminování nedošlo. Jakub Gregor vzpomíná na tragédii, která se odehrála v jeho rodině: „To bylo o žních a kosilo se. Potřebovali jsme udělat kousek vedle cesty. Tak jsem kosil, kosil, za mnou šly matka a sestra, a dávaly to srpem stranou. Kosím, kosím, a najednou bum. Něco bouchlo, mina vystřelila. Já jsem byl takových dvacet, třicet kroků před nimi, ony za mnou, mina vyletěla, byla mlha a nebylo vidět nic. Stál jsem jak hloupý s kosou a sestra spadla na zem. Urazilo ji to nohu a ruku. Tak už bylo po kosení. Strýc Rochus, otcův bratr, měl koně, naložil ji na vůz a jelo se do Mikulova do nemocnice. Jenže než tam dorazili, zemřela. Vykrvácela. Ještě byl na poli financ, který ji pomáhal odtáhnout na cestu. Tomu to taky utrhlo ruku. Bylo to strašné. Už bylo po práci, nekosil jsem, šel jsem domů a hotovo." V roce 1948 byla rodina Jakuba Gregora vystěhována do Huzové v Jeseníkách.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jakob Gregor

Jakob Gregor

Jakub Gregor se narodil roku 1930 v Novém Přerově v rodině Moravských Chorvatů. V roce 1937 začal chodit do české školy, o rok později však došlo k zabrání Sudet a škola se změnila na německou. Jeho otec musel narukovat do německé armády, malý Jakub se proto musel starat o poměrně velké rodinné hospodářství. Také poválečné období bylo pro něj tvrdé - při práci na poli přišla o život jeho sestra (šlápla na minu). V roce 1948 byla rodina vystěhována do Huzové na severní Moravu (byla to jedna z prvních chorvatských rodin, která sem přišla). Jakub Gregor pracoval dlouhá léta v zemědělství, poté jako dělník ve Šternberku. Jeho manželka je Češka, v rodině se proto mluvilo česky. V současné době je jedním z posledních Chorvatů, kteří ještě v Huzové žijí.

Nový Přerov

Dostupné v: English | Česky

Nový Přerov (chorvatsky Nova Prerava) je jihomoravská obec, ležící v těsné blízkosti hranice s Rakouskem. Od 16. století do roku 1948 tvořili většinu místních obyvatel Chorvati. Na přelomu 40. a 50. let však byli prohlášeni za politicky nespolehlivé a násilně vystěhováni do moravského vnitrozemí.

Nový Přerov

Na tomto místě

Kosení na minovém poli

Kosení na minovém poli

Jakob Gregor
Případ zavražděného Michala Kocha

Případ zavražděného Michala Kocha

Michal Koch
Vesnice na hranicích

Vesnice na hranicích

Josef Kusmič
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo