Praha, tzv. Domeček
bývalá komunistická vyšetřovna · Kapucínská 99/1, 118 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Fackující dělník z ČKD

Dostupné v: English | Česky

Bývalý dělník ČKD Jaroslav Řičica se roku 1947 takříkajíc „politicky zorientoval“: vstoupil do KSČ, na vlastní žádost se stal výslechářem OBZ. Působil i ve vyšetřovně u loretánského Domečku. Jako první dostal na starost případ Sedláčka. „To je blbost! Já jsem ho vůbec nemlátil, to lže,“ hájí se Řičica proti obvinění, že vězně fackoval a tloukl pendrekem. Ve vyšetřovně prý zapisoval jen to, co Sedláček diktoval. Co tento voják spáchal, si ale nepamatuje. Po několika minutách rozhovoru vysvětluje, že tenkrát vyšetřoval převážně zběhnutí do ciziny, nedovolené ozbrojování, ohrožení státního tajemství. Dobu komunismu nepovažoval za totalitní, ale přiznává, že co někdejší vězni popisují, asi opravdu zažili. Věděl o metodách kolegů, ale sám se však prý násilí na vězních nedopouštěl. S někdejším velitelem Domečku a později odsouzeným Perglem se znal prý „jen ze služby“. Ničeho nelituje a odvolává se na ztrátu paměti. Po roce 1989 byl vyšetřován, ale u výslechu na Úřadu pro vyšetřování zločinů komunismu mu stačilo opakovat, že si prý prostě nic nepamatuje. Jeho případ se před soud nedostal.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaroslav Řičica

Jaroslav Řičica

Jaroslav Řičica, kapitán ve výslužbě, se narodil se 24. dubna 1924 ve Veselí, stal se strojním zámečníkem u ČKD Sokolovo a roku 1944 pracoval - patrně z donucení - pro říši jako jeden z totálně nasazených. Po válce se živil jako dělník a roku 1947 nastoupil do základní vojenské služby a podal si přihlášku do KSČ, požádal o možnost zůstat u armády a po únoru 1948 začal prokazovat věrnost straně a vládě na 5. oddělení ministerstva obrany jako „výslechář“. Kromě jiných vyšetřoval i veterána 2. světové války Tomáše Sedláčka. Ten tvrdí, že byl ve vyšetřovně Řičicou fyzicky napadán. Po roce 1989 Sedláček podal na Jaroslava Řičicu trestní oznámení. Vyšetřování případu bylo někdy v roce 2006 zastaveno z důvodu, že se na něj vztahuje amnestie prezidenta z roku 1960. Paradoxně ta samá, která dostala na svobodu i Sedláčka.

Praha, tzv. Domeček

Dostupné v: English | Česky

Věznici spravovalo komunistické Ministerstvo národní obrany, sídlilo zde Obranné zpravodajství, vojenská obdoba Státní bezpečnosti. Nelidským utrpením zde při výsleších prošly stovky československých vojáků. OBZ je vinilo z velezrady a špionáže. V roce 1955 byla věznice zrušena a její bývalý sadistický velitel František Pergl, přezdívaný Suchá lípa, byl odsouzen na 15 let vězení mj. za týrání vězňů.

Praha, tzv. Domeček

Na tomto místě

Fackující dělník z ČKD

Fackující dělník z ČKD

Jaroslav Řičica
Na cele s generálem Píkou

Na cele s generálem Píkou

Václav Kříž
Noc hrůzy

Noc hrůzy

Miroslav Kácha
Roťák uměl dát facku, jako když do vás narazí stěhovací a…

Roťák uměl dát facku, jako když do vás narazí stěhovací a…

Antonín Husník
Vězeňské heslo: Vydržet!

Vězeňské heslo: Vydržet!

Tomáš Sedláček
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo