Uherské Hradiště, věznice
Politických vězňů, 686 01 Uherské Hradiště, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

A teď se obuj!

Dostupné v: English | Česky

Když Jan Haluza odmítl vstoupit do komunistické strany, byl po nějaké době zatčen. Konec září roku 1948 jej již zastihl ve věznici v Uherském Hradišti. Metody zdejších vyšetřovatelů byly nevybíravé. Když nezabralo bití, mučili vyslýchané elektrickým proudem. „Kvůli rozšlehaným šlapkám na nohou mě nechali vyšetřovatelé pár dní v klidu, protože jsem nemohl chodit. Pak pro mě přišli a nastal další výslech – ovšem to už nebylo jen bití.“ Jan Haluza odmítal cokoli přiznat, což vyšetřovatele rozzlobilo. Do obuvi mu vložili kovové plíšky a do nich pustili proud. Když začala elektřina působit, zul si Haluza boty a tím přerušil kontakt. „Zkusili to dvakrát, pak se začali smát a řekli: ,Však my na tebe máme lék, neboj se.‘ Tak mě nechali, jeden z nich šel do vedlejší místnosti a donesl vysoké šněrovací boty, ve kterých byly tyto plíšky už zamontovány. ,A teď se obuj!‘ Tak jsem se obul. Samozřejmě obuv byla pevná, a tak jsem se z ní nemohl zout. Výslech začal nanovo a to bylo hrozné. Když jsem seděl, strašně mi to svíralo srdce, působilo na mozek, nohy se chvěly.“ Po chvíli mu řekli, ať si lehne, brzy však znovu pokračovali v mučení. „Nakonec to udělali tím způsobem, že mě nechali stát v těch botách a pustili do mě tu elektriku. To mělo za následek, že se mi podlomily nohy a okamžitě jsem se zhroutil.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Haluza

Jan Haluza

Jan Haluza se narodil 12. července 1914 ve Šternově, dnešním Újezdu u Brna. Od mládí se intenzivně věnoval sportu, stala se z něj atletická legenda, přivezl si medaile z katolických olympiád ve Vídni a Lublani, vybojoval mnoho rekordů a mistrovských titulů. Běhal za Atletický klub Baťa Zlín, kde se setkal s Emilem Zátopkem, jehož se stal prvním a jediným trenérem. Po válce se zapojil do politiky. Stal se členem Československé strany lidové a předsedou Krajského výboru lidové mládeže Zlínska. V ústředním výboru strany lidové se stýkal s Janem Šrámkem, Františkem Hálou a Adolfem Procházkou. Po únoru 1948 mu KSČ nabídla členství, on však odmítl, ve Zlíně byl zatčen, obviněn ze zločinu přípravy úkladů o republiku a z hospodářské špionáže a odsouzen k šesti letům těžkého žaláře. Následně jej komunisté obvinili z členství ve skupině doktorky Milady Horákové a mučili ho elektrickým proudem v Uherském Hradišti. Kromě několika věznic prošel mnoha lágry: například Vykmanovem, Eliášem, Mariánskou. V táboře Bratrství jej obvinili ze špionáže na Jáchymovsku, za což mu hrozil „frak“, trest smrti. Při vyšetřování jáchymovské špionáže se nakazil tyfem a po 22 dnech v obluzení ztratil paměť. Po propuštění na svobodu v roce 1954 vykonával doktor Haluza podřadná povolání a teprve v 60. letech se mohl začít věnovat právnické praxi. Po listopadu 1989 byl oceněn řadou vyznamenání, např. Zlatou medailí za čestný běh životem.

Uherské Hradiště, věznice

Dostupné v: English | Česky

V 50. letech 20. století se uherskohradišťská věznice stala místem utrpení stovek lidí z řad politické opozice i jinak nepohodlných nově nastolenému komunistickému režimu. Do věznice, přináležející budově krajského soudu, byli přiváženi zatčení, zde byli trýzněni a vyslýcháni. Vězeňský trakt budovy je již několik desetiletí opuštěn.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo