Mladá Boleslav, hrad
Hrad Mladá Boleslav, Staroměstské náměstí 1/55, 293 80 Mladá Boleslav, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Židovskou hvězdu zakrývala rukou

Dostupné v: English | Česky

Na mladoboleslavském hradě nacisté od roku 1940 začali soustřeďovat místní Židy. „Nyní je na hradě muzeum, ale dřív tam bylo ledacos, různé provozovny a byty. A nacisté z něj za války udělali internační tábor pro Židy,“ vzpomíná Eva Machková, která v Mladé Boleslavi vyrůstala a v roce 1939 jí bylo 8 let. Židovského původu byla přítelkyně rodičů Evy Machkové, paní Seidlerová: „Měla syna asi v mém věku, chodívali jsme před válkou na společné procházky.“ Také rodina Seidlerových byla internována na hradě. Eva Machková vzpomíná, že po internaci už paní Seidlerovou viděla jen jednou: „Potkaly jsme ji s maminkou na ulici a maminka se s ní normálně zastavila. Paní Seidlerová si po celou dobu, co spolu mluvily, zakrývala rukou hvězdu na kabátě, aby maminku neohrozila.“ Povinnost nosit potupné označení měli v protektorátu všichni Židé starší šesti let od 1. září 1941. Za zakrytí hvězdy mohla být postižena spíš sama paní Seidlerová. Bylo to poslední setkání obou žen. Manželé Seidlerovi přišli o život v koncentračních táborech. Po válce se domů vrátil pouze jejich syn. „Už jsme spolu nikdy nemluvili. Byla mezi námi nějaká zeď, která už to nedovolovala,“ uzavírá Eva Machková.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Eva Machková

Eva Machková

Eva Machková se narodila 12. 3. 1931 v Praze, ale vyrůstala v Mladé Boleslavi. Tatínek byl technickým úředníkem v mladoboleslavské Škodovce. Rodina v Mladé Boleslavi prožila období 2. světové války a Eva Machková byla svědkem mimo jiné i bombardování města v květnu 1945 a jeho osvobození Rudou armádou. Po maturitě na Pekařově gymnáziu začala v Praze studovat práva, ale záhy přestoupila na Divadelní fakultu AMU, kde se zaměřila na obor divadelní věda. Založila rodinu a po narození syna pracovala v mladoboleslavském divadle. Tato zkušenost ji od dalšího působení v profesionálních divadlech odradila. Po návratu do Prahy prošla krátce Divadelním ústavem, ale v roce 1961 přijala místo v Ústředním domě lidové umělecké tvořivosti (ÚDLUT), kde zůstala dalších 27 let. Od roku 1964 studovala dálkově pedagogiku. Promovala v roce 1970. V ÚDLUT jako odborná metodička organizovala přehlídky a semináře (Jiráskův Hronov, Šrámkův Písek, Loutkářská Chrudim, Žďár nad Sázavou, Kaplické divadelní léto). Vybudovala teoretickou základnu oboru dramatická výchova. Vychovala řadu dalších odborníků – praktických pedagogů i teoretiků. V 90. letech 20. století stála u zrodu katedry Dramatické výchovy na DAMU. Ač je Eva Machková v penzi, je pedagogicky i publikačně stále aktivní.

Mladá Boleslav, hrad

Dostupné v: English | Česky

Hrad v Mladé Boleslavi vznikl v polovině 13. století v místech, kde se předtím od 10. století nacházelo slovanské hradiště. Během následujících století prošel několika přestavbami. Počátkem 18. století byl proměněn na kasárna a vojenské posádky v něm sídlily až do roku 1940, kdy se stal internačním střediskem pro Židy z města a širokého okolí. Ty pak čekal transport do Terezína nebo některého z nacistických vyhlazovacích táborů. Ve dvou transportech označených Cl a Cm bylo deportováno 1043 zdejších Židů a jen 48 z nich se dočkalo konce války. Od roku 1943 hrad znovu sloužil jako kasárna a od počátku padesátých let se v něm nacházelo skladiště textilu. Od roku 1972 v něm sídlí státní okresní archiv a Muzeum Mladoboleslavska.

Mladá Boleslav, hrad

Na tomto místě

Před cestou do pekel

Před cestou do pekel

Miloš Pick
Židovskou hvězdu zakrývala rukou

Židovskou hvězdu zakrývala rukou

Eva Machková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo