Leopoldov
věznice v bývalé pevnosti · Gucmanova 670/19, 920 41 Leopoldov, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Tady všichni chcípnete!

Dostupné v: English | Česky

Luboš Hruška do leopoldovské věznice, která tehdy patřila k nejhorším v celém Československu, přijel v létě 1952. Nejprve přišlo na řadu převlékání: „Kdo měl lepší košili nebo pulovr, bachaři to klidně na sebe navlíkli: ‚Vy už to nikdy nebudete potrebovať.‘ Náčelník Bálint nás přivítal slovy: ‚Tady je pro vás likvidační tábor, tady všichni chcípnete!‘ To byl začátek opravdu likvidačního tábora. Hned ten první den s náma začli tak cvičit, že ty starý pánové – přískokem, plížením, kačení pochod – ti staří generálové, plukovníci, každej druhej nemocný srdíčko, za chvíli samozřejmě omdleli. Polili ho vodou, on se probudil – ‚Tri sta drepov!‘ Neznali jinou číslovku než tri sta. To víte, ten udělal tři čtyři dřepy a omdlel znova. Tak to byl začátek našeho vyhlazovacího tábora.“ Pan Hruška byl zpočátku rok sám na cele. Vězni trpěli šikanou bachařů i nedostatkem jídla. „K obědu hrst koňskejch bobů, k večeři hrstka bramborovejch sraček. Zkrátka a dobře, za tři měsíce jsme každej shodili 25–30 kilo.“ Luboš Hruška se celý rok nedostal z cely. „Pět kroků tam, pět kroků zpátky – musíš chodit, nesmíš se zastavit, nesmíš si sednout, nesmíš si lehnout. Tak od šesti do devíti. To jste hladovej, utahanej, udřenej, takže si klucí i sedli nebo i lehli. Jenže šli do korekce, což znamenalo dva dny nic k jídlu, třetí den poloviční dávka.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Luboš Hruška

Luboš Hruška

Luboš Hruška se narodil v roce 1927 v Plzni. Po válce nastoupil na vojenskou akademii v Hranicích, kterou absolvoval jako poručík. Když po roce 1948 začali mizet ve vyšetřovnách StB a vazebních věznicích Hruškovi přátelé, rozhodl se odejít za hranice. Útěk se ale nezdařil a roku 1949 byl Luboš Hruška odsouzen k 18 letům těžkého žaláře. Postupně prošel věznicemi v Plzni-Borech, v Opavě, Leopoldově i pracovním táborem Bytíz. Na svobodu byl propuštěn na amnestii roku 1960, živil se pak dělnickými profesemi. V Plzni vybudoval meditační zahradu - Památník obětem zla. Zemřel 30. června 2007 po těžké nemoci jako plukovník ve výslužbě.

Leopoldov

Dostupné v: English | Česky

Leopoldovská věznice patřila k nejhorším v celém Československu. S politickými vězni zde bylo zacházeno mimořádně krutým způsobem, byla jim odpírána lékařská péče a nutné léky, byla systematicky porušována i jejich nejzákladnější lidská práva. Řada z nich zemřela v důsledku krutého zacházení a odepření nutné léčby.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo