Ostrava, Čapkova sokolovna
Sokolská třída 2689/48, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava a Přívoz, Česká republika
  • Príbeh
  • Miesto

To byla fraška

Dostupné v: English | Česky

Na konci července roku 1950 stanul Zdeněk Růžička před soudem, který se konal v Čapkově sokolovně v Moravské Ostravě. Jednalo se o komunisty vykonstruovaný soudní proces nazývaný Jan Buchal a spol. Pro velký počet obžalovaných byl rozdělen do čtyř skupin. Zdeňka Růžičku zařadili do skupiny Pěgřimek Emil a spol., v níž bylo za přihlížení pečlivě vybrané veřejnosti během tří dnů odsouzeno osmnáct mužů a dvě ženy k dlouholetým trestům vězení. Zdeněk Růžička ani průběh procesu nevnímal. Měl žloutenku, byl silně podvyživený a po ranách do obličeje od vyšetřovatelů dostal těžký zánět zubů. Obličej měl oteklý a trpěl velkými bolestmi hlavy. „Jak jsem měl jít k soudu, tak jsem celý natekl, že jsem neviděl. Hlava mě bolela, to mi tam škubalo. Teď pro nás přišli a ten jeden estébák říká: ,Co to máte? Vždyť to vypadá, jako by vás někdo bil.‘ Tak jsem nic neříkal a díval jsem se, jak probíhá ten soud. To byla fraška. Byla tam jakási bába, jestli soudkyně nebo přísedící, byla jak z bordelu. Černý punčochy, zmalovaná a chovala se tak familiérně. Sedala si na stůl, nožku přes nožku, prostě jak v baru. Teď jsem viděl, jak se někteří lidé snaží přesvědčit o svojí nevině a jak je tepou. V hlavě mi hučelo, já jsem měl strach, že tam nevydržím. Tak jak mě potom zavolali, tak jsem říkal: ,Všechno, jak je v protokole.‘ Konec. A potom jsem se dozvěděl, že jenom já jsem se kajícně přiznal. Takže všechno přepracovali tak, aby byli spokojení,“ vzpomíná na tuto soudní frašku Zdeněk Růžička, který byl odsouzen na čtrnáct let těžkého žaláře.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Príbeh nie je súčasťou žiadnej trasy.

Komentáre

Neexistujú žiadne komentáre k príbehu.

Soudní proces Buchal a spol.

Soudní proces Buchal a spol.

Bývalý strážmistr SNB Jan Buchal začal po únoru 1948 plánovat ilegální činnost proti komunistickému režimu na Ostravsku, jejímž cílem měl být ozbrojený státní převrat. Spojil se s odbojovou skupinou Viléma Vaculíka, která však již byla infiltrována agenty StB. Ti se snažili v akci nazvané Bezkyd odhalit co největší počet zapojených osob. Dne 25. října 1949 byl zatčen Jan Buchal a dalších dvaadvacet osob. V dalších vlnách zatýkání StB odvezloa desítky osob, z nichž někteří neměli s touto odbojovou skupinou nic společného. Ve veřejném procesu Jana Buchala a spol., který probíhal od 17. do 31. července 1950 v Čapkově sokolovně v Moravské Ostravě, nakonec čelilo obžalobě devadesát osob. Stal se tak největším politickým procesem na Ostravsku. Všichni obvinění předtím prošli drastickými výslechy. Pro velký počet obžalovaných byl proces rozdělen do čtyř různě nakombinovaných a vykonstruovaných skupin. V Čapkově sokolovně ale již nebyl přítomen samotný Jan Buchal, který byl uměle zařazen do monstrprocesu s Miladou Horákovou a spol. a 27. července 1950 popraven ve věznici na Pankráci. V procesech v Čapkově sokolovně padlo pět doživotních trestů a dokonce čtyři tresty smrti. Miroslav Sýkora, Miloš Morávek, Josef Polomský a Ladislav Ceé byli 1. srpna 1951 v prostorách objektu Krajského soudu v Ostravě popraveni.

Ostrava, Čapkova sokolovna

Dostupné v: English | Česky

Čapkova sokolovna, postavená podle projektu Miloslava Kopřivy, byla slavnostně otevřena v roce 1932. Pojmenovali ji po padlém sokolském funkcionáři Janu Čapkovi a sloužila pro potřeby Sokola v Moravské Ostravě. Několik místních sokolů prošlo vězením jak v době nacismu, tak komunismu. V roce 1948 byl místní Sokol komunistickým režimem zrušen a sokolovnu převzal stát. Koncem července 1950 došlo v Čapkově sokolovně za účasti pečlivě vybrané veřejnosti k vykonstruovanému procesu nazývanému Buchal a spol., který byl největším politickým procesem na Ostravsku. V současnosti je Čapkova sokolovna sídlem Moravskoslezské župy Sokola.

Ostrava, Čapkova sokolovna

Na tomto mieste

To byla fraška

To byla fraška

Soudní proces Buchal a spol.
Zadajte, prosím, Váš e-mail a heslo
Zabudnuté heslo
Zmeniť heslo