Bruntál, Machold internment camp
Vrchlického, 792 01 Bruntál, Czech Republic
  • Story
  • Place

Všechno jim vzali

Available in: English | Česky

Miloslav Šafrán byl vojákem 3. tankového praporu 1. československé tankové brigády. Ta se v červnu 1945 přesunula do Bruntálu, kde se zapojila do soustřeďování Němců, zajišťování jejich majetku a organizace vysídlení. Pamětník se tak ve dnech 12. a 13. července 1945 stal svědkem odsunu asi 3700 Němců z Bruntálu a současně i přijímání místních Němců do sběrného tábora Machold. Jeho správou byl pověřen Místní bezpečnostní strážní oddíl, vojáci tankového praporu při výkonu správy prý jen asistovali. „Tam se ustanovila taková banda, která si říkala Revoluční garda. Nikdo je nevolil. Byli to dobrodruzi,“ vzpomíná Miloslav Šafrán. „Udělali si tam stanoviště, kde přijímali Němce. U Němců jste neviděli mladého člověka. Byli to důchodci, ženské a školní děcka. Každý měl tašku a v ní jen to nejnutnější. Členové Revoluční gardy si tam přinesli prádelní koš. My jsme se divili, na co to bude. A oni pak ty Němce šacovali. Prstýnky, náušnice, řetízky, o to všechno je obrali. Když náušnice nešla sundat, tak ji kolikrát škubali. Protrhli ženě ucho a hodili to do koše. Když jsem to viděl, tak jsem si říkal, že to snad není pravda. My jsme s tím nemohli nic dělat.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Miloslav Šafrán

Miloslav Šafrán

Narodil se 7. prosince 1924 v obci Kylešovice (německy Gilschwitz), která je dnes městskou částí Opavy. Za války strávil tři roky na nucených pracích. Montoval domky v Německu, mimo jiné ve vesnicích pod přehradou Edersee v Hessensku, které v květnu 1943 strhla záplavová vlna poté, co britské letadlo pomocí skákací miny prorazilo hráz. Stavěl ubikace i v koncentračním táboře Osvětim-Březinka, kde na vlastní oči viděl neuvěřitelné utrpení vězňů. V Heydebrecku zase zažil několik spojeneckých bombardování obrovské továrny IG Farben AG. Po útěku z nuceného nasazení vstoupil do československé brigády a byl přidělen jako kulometník k tanku T-34. Po skončení války se jeho prapor na Bruntálsku zapojil do soustřeďování Němců, zajišťování jejich majetku a organizace vysídlení. Miloslav Šafrán tak byl svědkem nevybíravého chování členů tzv. Místního bezpečnostního strážního oddílu k Němcům. V prosinci 1949 byl za zapojení do protikomunistického odboje zatčen a ve vykonstruovaném veřejném procesu odsouzen k 16 letům vězení. Propuštěn byl na podmínku až v roce 1960.

Bruntál, Machold internment camp

Available in: English | Česky

A labor camp for Jewish women and military prisoners was to be found on the premises of the Machold Company in Bruntál during WWII. It allegedly served as a branch of the Auschwitz concentration camp. In July 1945, it was turned into a transit camp for Germans. In August 1945, 603 persons were waiting for the evacuation to Germany here. The administration of the camp was entrusted to the local security-guard station, whose members were mostly former guerrillas. They were supposed to detain the Germans but while doing so they would often use brutal force. Not to mention the fact that they had been known to enrich themselves at the expense of the local German population.

Bruntál, Machold internment camp

On this place

They took everything they had

They took everything they had

Miloslav Šafrán
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password