Prague, Karlova Street
the apartment of the Schmiedl spouses · Karlova 145/25, 110 00 Prague-Prague 1, Czech Republic
  • Story
  • Place

Přišlo jich devět, v lazaretu skončilo šest

Available in: English | Česky

Dne 20. prosince 1941 obklíčilo osm příslušníků gestapa dům v Karlově ulici, kde měli garsoniéru manželé Schmiedlovi. Ukrýval se v ní Václav Morávek, jediný z odbojové skupiny Tři králové, jenž zůstal na svobodě. Vše bylo připraveno, aby byl konečně zatčen. Když muži z německé tajné policie zaklepali na dveře garsoniéry, otevřela jim jakási starší paní. Okamžitě začali byt prohledávat. Morávek ležel ve své posteli, neoblečený a nepřipravený. Když jeden z příslušníků gestapa vstoupil do ložnice, Morávek velmi pohotově vytáhl zpod polštáře pistoli a gestapáka zneškodnil. Rychle zabouchl dveře ložnice a přes skleněnou výplň zahájil krycí palbu. Muži z gestapa se museli krýt a Morávkovi se podařilo nejen obléct, ale také vyběhnout z bytu. Na schodech se střetl s právě přicházejícím kriminálním radou, kterého jednou ranou zneškodnil. Policista po něm sice ještě vystřelil, ale kulka ho jen lehce škrábla na stehně. Václavu Morávkovi se podařil husarský kousek a dostal se z obklíčení. Když o tom později referoval do Londýna, poznamenal: „Přišlo devět, v lazaretu šest. Zázrakem Božím jsem vyvázl bez škrábnutí. Gestapo tají ostudu.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Václav Morávek

Václav Morávek

Narodil se 8. srpna 1904 v Kolíně v rodině středoškolského profesora. Od mládí byl skautem a hluboce věřícím člověkem. V roce 1925 úspěšně dokončil Vojenskou akademii v Hranicích. Po okupaci Čech a Moravy byl v roce 1939 demobilizován v hodnosti štábního kapitána. Neúspěšně se pokusil o přechod hranic do Polska. Ještě v roce 1939 se zapojil do činnosti odbojové organizace Obrana národa na Kolínsku. Po odchodu do Prahy vytvořili společně s podplukovníky Josefem Balabánem a Josefem Mašínem zpravodajsko-sabotážní skupinu nazývanou Tři králové. Společně provedli mnoho sabotážních a diverzních akcí a udržovali kontakty s československou exilovou reprezentací. Vrcholem jejich činnosti se staly bombové atentáty na německé ministerstvo letectví a policejní ředitelství v Berlíně. Neúspěšně se také pokoušeli o atentát na Heinricha Himmlera. Od jara 1940 žil Václav Morávek v ilegalitě, protože mu bylo na stopě gestapo. Přes obrovské riziko se mu několikrát podařilo své pronásledovatele z německé tajné policie zesměšnit. Dvakrát se mu také podařilo z obklíčení gestapa uniknout. V odboji pokračoval i po zatčení obou přátel ze skupiny Tři králové. Padl 21. března 1942 při přestřelce s agenty gestapa.

Prague, Karlova Street

Available in: English | Česky

Since the beginning of December 1941, Václav Morávek had rented the apartment from the elderly Schmiedl spouses in Karlova Street, House No. 25. His hideout was revealed by one of his associates who had been tortured during his interrogation by the Gestapo. Václav Morávek managed to escape from the encirclement of the Gestapo but he had to leave all of his personal belongings behind. Reinhard Heydrich had to inform Adolf Hitler about the unsuccessful raid in 1942.

Prague, Karlova Street

On this place

There were nine of them, six ended up in hospital

There were nine of them, six ended up in hospital

Václav Morávek
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password