Valtice, borders between Austria and Czechoslovakia
41412, 691 42 Valtice, Czech Republic
  • Story
  • Place

Prozrazen

Available in: English | Česky

Josef Čoček jako agent-chodec několikrát tajně přešel u Valtic hranice mezi Rakouskem a Československem. Byl agentem americké zpravodajské služby MIC. V letech 1951 až 1953 přenášel tajné zprávy a do svobodného světa převedl několik lidí, kterým v komunistickém Československu hrozilo zatčení. Od roku 1953 byly hranice v tomto prostoru mnohem přísněji střeženy a ilegální přechody byly velmi nebezpečné. Takto Josef Čoček vzpomíná na přechod v květnu 1953, kdy musel překonávat několik zátaras a plot napojený na vysoké napětí. „Když se rozstříhal elektrický drát, hned v blízkosti se rozsvítilo světlo a pohraničníci věděli, že je tam narušená hranice. Muselo se to nejprve propojit kabelem a pak se teprve mohl střihnout elektrický drát. Prostřední plot byl ze čtverců dvacet na dvacet, a to se muselo vystříhat. První a druhá překážka byla vysoká tak metr a půl, ty nebylo problém přeskočit. Museli jsme ale dávat bacha na minová pole. Používali jsme kudly a propíchávali jsme zem před sebou, abychom náhodou nevyletěli k pánu Bohu.“ Pamětníkovy tajné přechody byly prozrazeny, protože při překonávání hranice v roce 1954 už na něj čekala pohraniční stráž a okolí bylo neprodyšně uzavřeno. Josef Čoček neměl žádnou šanci utéct a málem dokonce přišel o život, když po něm pohraničníci hodili několik granátů. „Jak jsem utíkal, tak jsem najednou na rovině zakopl a praštil jsem sebou. Kdybych utíkal dál, tak jsem se akorát dostal do toho epicentra výbuchu.“ Nad okem měl od zásahu střepinou velkou ránu a ještě tři roky poté měl problémy se zrakem. Za zpravodajskou činnost byl nakonec odsouzen na doživotí.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Josef Čoček

Josef Čoček

Agenti-chodci byli lidé ilegálně přecházející hranice komunistického Československa. Jednalo se především o československé emigranty, kteří vstoupili do amerických, britských nebo francouzských tajných služeb a plnili pro ně zpravodajské úkoly. Několik z nich komunistický režim vypátral a skončili buď na dlouhá léta ve vězení nebo byli popraveni.

Valtice, borders between Austria and Czechoslovakia

Available in: English | Česky

The border zone between communist Czechoslovakia and Austria was ran through the area between Valtice and Schrattenberg. In 1951 the decision was made to hermetically seal the borders between Austria and Germany. A no-entry zone was constructed there. The physical obstructions included a more than two-metre tall barbed-wire fence, electric fences with three to six thousand volts, and in some places even land mines.

Valtice, borders between Austria and Czechoslovakia

On this place

Revealed

Revealed

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password