Prague, Ss. Cyril and Methodius Cathedral
Hiding place of parachutes during the WW2 · Resslova 1780/8, 120 00 Prague-Prague 2, Czech Republic
  • Story
  • Place

Jan Kubiš – kliďas, který zabil protektora Heydricha

Available in: English | Česky

Dne 18. června 1942 kolem páté hodiny ranní vstupuje pětadvacetičlenné úderné mužstvo SS do kostela sv. Cyrila a Metoděje. Jan Kubiš, který s Josefem Gabčíkem provedl atentát na Heydricha, tou dobou drží hlídku na ochozu kostela. Jsou tam s ním i další parašutisté Adolf Opálka a Josef Bublík. Nerovný boj trvá skoro dvě hodiny. Jan Kubiš je smrtelně zasažen střepinami granátu, upadá do bezvědomí a během převozu do lazaretu SS v Podolí umírá. Z jeho široké rodiny je postupně zatčeno 250 lidí. Nejbližší rodinní příslušníci jsou z terezínské Malé pevnosti odvlečeni do koncentračního tábora Mauthausen a tam popraveni.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Jan Kubiš

Jan Kubiš

Narodil se 24. června 1913 v Dolních Vilémovicích do rodiny obuvníka Františka Kubiše jako druhé ze čtyř dětí. Matka zemřela, když bylo Janovi šest let. Otec se pak znovu oženil s vdovou, která měla čtyři děti, a spolu pak měli ještě další čtyři. Jan Kubiš po ukončení povinné školní docházky pracoval jako dělník na statku a ve dvaadvaceti letech nastoupil na vojnu. Čtyři měsíce po okupaci Čech a Moravy odešel do Polska, kde se připojil ke vznikající československé vojenské jednotce. Koncem července 1939 se na lodi Chrobry přeplavil do Alžíru a vstoupil tam do francouzské cizinecké legie. Po pádu Francie byl evakuován do Anglie, kde ho zařadili do výcviku pro speciální úkoly. Jeho přítel Josef Gabčík se za něj přimluvil, aby ve skupině Anthropoid při výcviku nahradil zraněného parašutistu Karla Svobodu. Dvoučlenná skupina Gabčík-Kubiš měla rozkaz zaútočit na třetího muže říše Reinharda Heydricha. Rozkaz splnila. Jan Kubiš zemřel 18. června 1942 během převozu do nemocnice po boji v kostele v pražské Resslově ulici.

Prague, Ss. Cyril and Methodius Cathedral

Available in: English | Česky

The orthodox cathedral of Ss. Cyril and Methodius was a hiding place and after that a scene of the last resistance of five Czechoslovak parachutes from England during the Second World War. Between these five there were also the soldiers who organised and assassinated the Reich protector Reinhard Heydrich. The parachutes fought almost 800 members of the security forces of the Protectorate. The fight lasted incredible six hours.

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password