Auschwitz II-Birkenau
Nazi concentration camp · Czernichowska, Poland
  • Story
  • Place

Dejte nám šanci!

Available in: English | Česky

V prosinci roku 1943 nastoupil Toman Brod se svou maminkou a starším bratrem v Terezíně do transportu. Dostali se do koncentračního tábora v Osvětimi, kde společně přežili šest měsíců v tzv. rodinném táboře (lágr BIIb). V červnu roku 1944 proběhla selekce, která rodinu Tomana Broda navždy rozdělila. Tehdy přišel do tábora lékař Josef Mengele, po válce jeden z nejhledanějších nacistických zločinců: „Vždy chodil v elegantní uniformě s bílými rukavičkami. Nikdo by neřekl, že je to masový vrah. Hladil děti po hlavičkách a ptal se, jestli mají dost jídla.“ To, co následovalo potom, je dodnes spíše záhadou, ale legenda říká, že jeden chlapec sebral odvahu, přistoupil k Mengelemu a řekl: „Jsme tady skupina chlapců, kterým ještě není šestnáct, ale jsme silní a zdraví a jsme ochotni pracovat. Dejte nám šanci.“ Zda tomu tak skutečně bylo, si pan Brod nevzpomíná. Každopádně se konala nečekaná selekce mezi chlapci do 16 let, kteří byli za normálních okolností považováni za práce neschopné a byli posíláni na smrt. „Už jsme věděli, co to znamená, když řekne: ‚Pryč.‘ Věděli jsme, co to znamená: ,Jdi doprava, jdi doleva.‘“ Brod s dalšími asi sto chlapci selekcí prošel. V říjnu 1944 byl z Osvětimi deportován na práce do tábora Gross-Rosen, kde se dočkal konce války. Maminka ani bratr nepřežili. Chlapci, kteří v červnu roku 1944 neobvyklou selekcí prošli, si začali po válce říkat Birkenau Boys a dodnes se pravidelně scházejí.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Toman Brod

Toman Brod

Toman Brod se narodil 18. ledna 1929 v Praze v židovské rodině. V červenci 1942 byl s bratrem a maminkou deportován do Terezína. V prosinci 1943 byl transportován do Osvětimi, do tzv. rodinného tábora. V bloku BIIb přežil až do června roku 1944, kdy prošel selekcí a byl přemístěn do mužské části tábora. V říjnu roku 1944 prošel další selekcí a byl odeslán na práci do tábora Gross-Rosen, kde byly ještě horší podmínky než v Osvětimi. Po osvobození prodělal tyfus a tuberkulózu. Vrátil se do Prahy, vstoupil do KSČ a v letech 1959–1965 byl registrován jako spolupracovník Státní bezpečnosti. Koncem 60. let našel sílu vzepřít se totalitnímu režimu a byl vyhozen ze zaměstnání i z KSČ. Živil se jako čerpadlář vody a taxikář. Podepsal Chartu 77. Patří k významným českým historikům, vydal knihu vzpomínek „Ještě že člověk neví, co ho čeká“ (Academia 2007).

Auschwitz II-Birkenau

Available in: English | Česky

Construction on the second of the three Auschwitz concentration camps began in October 1941 at the village of Birkenau (Březinka). Hundreds of thousands of prisoners from all over Europe passed through these places. On 7 October 1944, Jewish prisoners of the so-called Sonderkommando revolted – although the uprising was stopped with brutal force, they managed to destroy one of the crematories. Over a million people, mostly of Jewish descent, were killed in the gas chambers of the three Auschwitz concentration camps. In 1947, a museum was established on the premises of the camp in honour of its victims.

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password