Kyšice
Kyšice, Czech Republic
  • Story
  • Place

Dodržet demarkační dohody

Available in: English | Česky

Československý kombinovaný oddíl byl 23. dubna 1945 vyslán z prostoru Dunkerque ve Francii, aby po boku americké armády vstoupil jako první, symbolický reprezentant československých zahraničních jednotek ze západní fronty na půdu své vlasti. Zástupcem velitele oddílu podplukovníka Aloise Sítka byl jmenován štábní kapitán Jiří Pujman (1904–1964). Cesta kombinovaného oddílu do vlasti byla složitá a zkomplikovaly ji i dohody mezi Spojenci. Peripetie návratu kombinovaného oddílu v květnu 1945 popisuje Alja Vlasáková, dcera Jiřího Pujmana: „Celé se to nějak zvrtlo. Oddíl se sice dostal nejdřív do Chebu a pak 1. května do Plzně, ale dál než do nedalekých Kyšic nedojeli. Existovaly dohody o demarkační linii, které se nesměly porušit. V Kyšicích byl oddíl 8. května, večer pak otec se Sítkem tajně odjeli do Prahy. Jednu noc strávili na hřišti na Cibulkách v Praze 5, ale pak je kvůli demarkačním dohodám poslali zase zpátky.“ Štábní kapitán Jiří Pujman jako zástupce československé západní jednotky vítal 10. května 1945 na kbelském letišti naši exilovou vládu vracející se do vlasti. Kombinovaný oddíl opustil Kyšice dne 11. května 1945. Jeho zastávku na cestě ke svobodě připomíná památník v obci.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Alja Vlasáková, rozená Pujmanová

Alja Vlasáková, rozená Pujmanová

Narodila se 29. května 1937 v Praze. Její otec Jiří Pujman pracoval jako úředník v pojišťovně, matka Marie Pujmanová byla vystudovaná učitelka. Oba rodiče se na začátku války zapojili do odboje. Jiří Pujman se stal členem jedné ze skupin Obrany národa. Rozšiřoval časopis V boj a podílel se na koordinaci příprav protiněmeckého povstání. Na konci května 1940 s velkou dávkou štěstí unikl zatčení gestapem, tajně přešel hranice a přes Balkán se dostal na Střední východ, kde se připojil k armádě generála Karla Klapálka. Matku pamětnice zatklo a vyslýchalo gestapo. Později byla podmíněně propuštěna, ale neunikla internaci ve Svatobořicích. Alja žila po útěku otce a zatčení matky krátký čas u známých a později u své babičky, kde se dočkala osvobození. Otce se do Prahy vrátil v květnu 1945 s tzv. kombinovaným praporem. Pamětnice později vystudovala medicínu a pracovala jako dětská lékařka.

Kyšice

Available in: English | Česky

The community of Kyšice has been part of the Plzeň-město district since 2007 but is not a Plzeň municipal district. At the end of World War II, Kyšice was one of the places liberated by the US Army. These days about 900 people live in the community.

Kyšice

On this place

Observing demarcation treaties

Observing demarcation treaties

Alja Vlasáková
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password