Vimperk
náměstí Svobody 46, 385 01 Vimperk, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Velebný pane, chtějí vás zavřít

Dostupné v: English | Česky

Čerstvě vysvěcený kněz Karel Fořt přišel v roce 1948 jako kaplan do Vimperka. Spolu s ním tam působili ještě další dva mladí kněží a farář Wolfgang Jileček. Ten byl později zatčen a odsouzen k mnohaletému vězení za napomáhání při ilegálních přechodech státní hranice. V létě roku 1950 se za vimperskou nemocnicí v lese našly mrtvoly dvou nahých mužů, měli rozbité hlavy. Úřady nález tajily, ale mezi lidmi se to rozkřiklo. Karel Fořt vzpomíná: „Uprostřed noci mi někdo hází kamínky do okna. A on to byl jeden esenbák.“ Zmíněný příslušník SNB byl bývalý četník, ale kvůli tomu, že jeho bratra umučili nacisté, dostal nálepku antifašisty a směl pracovat dál u Sboru národní bezpečnosti. Dokonce mu dovolili chodit do kostela, ale podle Fořtova vyprávění musel hlásit, co se tam děje. „Velebný pane, oni vám chtějí přisoudit ty mrtvoly a chtějí vás zavřít!“ Zbytek noci pak Karel Fořt se svými dvěma spolubratry zvažovali, co dělat. Ráno informaci ještě potvrdila slečna z pošty. Odposlechla totiž telefonát StB, který jasně hovořil o zatčení vimperských kněží. To mělo proběhnout v noci, aby nevzbudilo pohoršení a rozruch. Rozhodnutí padlo okamžitě. Musí přes hranice a mají na to necelých 12 hodin.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Fořt

Karel Fořt

Katolický kněz a redaktor Rádia Svobodná Evropa Monsignore Karel Fořt se narodil 8. listopadu 1921 v Rožmitálu pod Třemšínem. Dětství prožil ve Vodňanech a Horažďovicích. Studoval gymnázium ve Strakonicích a Českých Budějovicích. Za války, v roce 1940, byl zatčen gestapem a krátce vězněn. Roku 1941 nastoupil do katolického semináře. Následujícího roku byl odvezen na nucené práce do Lince, kde se setkal tváří v tvář s Adolfem Hitlerem. Po válce dokončil teologická studia a v roce 1948 byl vysvěcen na kněze. Působil na faře ve Vimperku a objížděl opuštěné farnosti na Šumavě. Na poslední chvíli byl varován, že se ho StB chystá zatknout a soudit v inscenovaném procesu ve spojitosti s jakousi vraždou. Utekl na motorce přes hranice. Působil jako kněz v Alžírsku, kde zažil protifrancouzské povstání a válku. Nakonec se usadil v Mnichově, kde sloužil bohoslužby pro české krajany a pracoval jako redaktor Rádia Svobodná Evropa. Po roce 1989 žil střídavě v Mnichově a v Českých Budějovicích. Zemřel 21. ledna roku 2014 ve věku 93 let.

Vimperk

Dostupné v: English | Česky

Město Vimperk (německy Winterberg) se nachází v Jihočeském kraji, v okrese Prachatice. Někdy bývá považováno za „bránu Šumavy“. Původně kolonizační a později i obchodní osadu na „Zlaté stezce“ povýšil na město roku 1479 Vladislav II. V 17.–19. století postihlo Vimperk několik velkých požárů. Při posledním, v roce 1904, lehlo popelem téměř celé náměstí. Město má významnou tiskařskou a knihařskou tradici. Český kalendář pro rok 1485 bývá považován za první kalendář vytištěný na našem území, podle některých pramenů byl dokonce první v Evropě. Na počátku 20. století žilo ve Vimperku jen 205 stálých obyvatel, drtivou většinou německé národnosti. V roce 1910 se k českému jazyku a národnosti hlásili jen dva obyvatelé. V současnosti má Vimperk přes 7000 obyvatel a je vyhledávaným cílem turistů.

Vimperk

Na tomto místě

Velebný pane, chtějí vás zavřít

Velebný pane, chtějí vás zavřít

Karel Fořt
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo